Domowa pizza z szarpaną wieprzowiną. Smakuje nieziemsko
Sekretem pysznej pizzy jest miękkie i cienkie ciasto oraz dodatki. "Naprawdę warto taką pizzę zrobić, inną niż zawsze, z mięsem i serem smakuje rewelacyjnie. Życzę wam cudownego dnia i smacznego" - zachęca Marzena, autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
280 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
2 łyżki ketchupu
200 g pieczonej łopatki
150 g sera mozzarella
łyżka oleju
sól, pieprz
szczypta chili
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i cukier. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do mąki, dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki się połączą, a ciasto zrobi się elastyczne (ja wyrobiłam w mikserze z hakiem). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny, przykrywamy ściereczką. Upieczoną łopatkę rwiemy na kawałki i podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i chili. Blaszkę smarujemy oliwą - ja mam okrągłą z takimi dziurkami, ale może być każda, najlepiej taka duża z piekarnika. Przekładamy na blaszkę ciasto i rozkładamy palcami na całej długości razem z bokami. Smarujemy ciasto ketchupem i nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni. Rozsypujemy podsmażoną łopatkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół. Następnie posypujemy serem mozzarella i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyciągamy pizzę i kroimy na kawałki. Możemy podać ją z ketchupem lub innym sosem np. czosnkowym. Do tej pizzy świetnie pasuje także ostry sos.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze