Trwa ładowanie...
d10pu71
d10pu71

Skrzydełka na ostro. Złociste i chrupiące

Przepis

"Świetne skrzydełka, bardzo soczyste o pięknym złocistym kolorze. Smakują wybornie. Im dłużej potrzymamy w marynacie, tym będą bardziej smakowite. Pięknie i apetycznie prezentują się na stole, wygląd zaprasza do skosztowania. Goście proszą o dokładkę" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

2.9
(10 głosów)
Oceń:
d10pu71
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Składniki
  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano (świeże lub suszone)
  • 2 łyżeczki sosu tabasco
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki soli (lub pominąć)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przepis

Cebulę zetrzeć na miałko na tarce. Czosnek wycisnąć lub zmiażdżyć w moździerzu. Sok z pomarańczy, cytryny oraz pozostałe składniki wymieszać na jednolity sos. Skrzydełka włożyć do zamykanej miski, polać sosem, miskę zamknąć pokrywką. Potrząsać miską, wtedy skrzydełka dokładnie zamoczą się w marynacie. Odstawić do lodówki na min. 2 h. Wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu do pieczenia i piec w 180 stopni ok. 40 minut. W trakcie pieczenia polewać marynatą. Można podawać z kuleczkami warzywnymi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skrzydełka na ostro. Złociste i chrupiące
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d10pu71

Podziel się opinią

45
12
Share
d10pu71
d10pu71
d10pu71
d10pu71
d10pu71