Trwa ładowanie...
dbau52b
dbau52b

Świąteczny piernik na piwie. Przepis Ewy Wachowicz

Przepis

Piernik staropolski powinien dojrzewać od 4 do 6 tygodni. Ewa Wachowicz ma jednak dla was przepis na piernik last minute. Jest pyszny od razu po przygotowaniu.

2.1
(7 głosów)
Oceń:
dbau52b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Archiwum prywatne
Składniki
  • 150 g masła
  • 350 g cukru trzcinowego
  • 6 jajek
  • 750 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 350 g miodu
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść żurawiny
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść orzechów włoskich
  • szczypta soli

Lukier:

  • sok z cytryny
  • cukier puder
Przepis

Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka - po jednym. Dokładnie zmiksować. Naprzemiennie dodać pozostałe składniki - przesianą mąkę, sodę, przyprawę do piernika, piwo oraz rozpuszczony i wystudzony miód. Dorzucić posiekane bakalie. Wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z resztą ciasta. Przełożyć do 2 foremek keksowych (wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą). Piec przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić. Udekorować lukrem, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Piernik będzie dobry nawet po 4 tygodniach. W oryginalnej recepturze, pochodzącej ponoć z lat 60. minionego stulecia, jest mowa o piwie słodowym. Na całe szczęście ten trudno dostępny trunek z powodzeniem można zastąpić piwem ciemnym, przy czym proponuję sięgnąć po któreś z tzw. piw damskich, bowiem tradycyjny porter może okazać się zbyt gorzki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Świąteczny piernik na piwie. Przepis Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dbau52b

Podziel się opinią

23
7
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

dbau52b
dbau52b
dbau52b
dbau52b
dbau52b