Czekoladowe salami bez pieczenia. Przysmak z PRL-u w pysznej wersji
Czekoladowy blok to chyba jeden z kulinarnych symboli dawnej epoki. Mimo to do dziś nam smakuje. Dziś, już w nieco zmodyfikowanej wersji, można podać ten przysmak w formie... słodkiego salami. Sprawdzony i prosty przepis prosto z bloga "Obiad Gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 250 g herbatników petit beurre
- 120 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70 proc. kakao)
- 100 ml mleka
- 150 g bakalii (dałam rodzynki, orzechy laskowe, jagody goji, żurawinę)
- 50 ml rumu (w wersji dla dzieci rum zastępujemy mocną herbatą)
- 2 łyżki cukru pudru do obtoczenia
Bakalie (oprócz orzechów) zalać rumem, odstawić na godzinę (a najlepiej na noc). Orzechy podprażyć na patelni, potrzeć w rękach, żeby pozbyć się skórek. Herbatniki pokruszyć. Cukier wymieszać z kakao. Masło rozpuścić razem z czekoladą, wlać mleko, wsypać cukier, mieszać, a gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Do masy czekoladowej wsypać bakalie razem z rumem, dodać herbatniki, dokładnie wymieszać, żeby wszystkie były pokryte czekoladą. Podzielić na 2 części. Każdą wyłożyć na posmarowaną olejem folię spożywczą, zawinąć w folię, ugnieść dobrze, formując podłużną "kiełbasę", włożyć do lodówki na 2-3h, żeby zastygła. Po zastygnięciu "salami" obtoczyć w cukrze pudrze.
Zobacz także: przysmak sprzed lat - zrób domowy paprykarz
src="https://d.wpimg.pl/1232455719--1985994395/miniaturka.jpg"/>
Polecamy wideo: Krem czekoladowy wg przepisu z 1871 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze