Trwa ładowanie...
d1cgmyx
29-10-2017 09:55

Czekoladowe salami bez pieczenia. Przysmak z PRL-u w pysznej wersji

Przepis

Czekoladowy blok to chyba jeden z kulinarnych symboli dawnej epoki. Mimo to do dziś nam smakuje. Dziś, już w nieco zmodyfikowanej wersji, można podać ten przysmak w formie... słodkiego salami. Sprawdzony i prosty przepis prosto z bloga "Obiad Gotowy".

d1cgmyx
3.6
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.obiadgotowy.pl
Źródło: www.obiadgotowy.pl
Składniki
  • 250 g herbatników petit beurre
  • 120 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70 proc. kakao)
  • 100 ml mleka
  • 150 g bakalii (dałam rodzynki, orzechy laskowe, jagody goji, żurawinę)
  • 50 ml rumu (w wersji dla dzieci rum zastępujemy mocną herbatą)
  • 2 łyżki cukru pudru do obtoczenia
Przepis

Bakalie (oprócz orzechów) zalać rumem, odstawić na godzinę (a najlepiej na noc). Orzechy podprażyć na patelni, potrzeć w rękach, żeby pozbyć się skórek. Herbatniki pokruszyć. Cukier wymieszać z kakao. Masło rozpuścić razem z czekoladą, wlać mleko, wsypać cukier, mieszać, a gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Do masy czekoladowej wsypać bakalie razem z rumem, dodać herbatniki, dokładnie wymieszać, żeby wszystkie były pokryte czekoladą. Podzielić na 2 części. Każdą wyłożyć na posmarowaną olejem folię spożywczą, zawinąć w folię, ugnieść dobrze, formując podłużną "kiełbasę", włożyć do lodówki na 2-3h, żeby zastygła. Po zastygnięciu "salami" obtoczyć w cukrze pudrze.
Zobacz także: przysmak sprzed lat - zrób domowy paprykarz

Polecamy wideo: Krem czekoladowy wg przepisu z 1871 roku

Czekoladowe salami bez pieczenia. Przysmak z PRL-u w pysznej wersji
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1cgmyx
d1cgmyx
d1cgmyx
d1cgmyx
Więcej tematów
d1cgmyx