Łopatka wieprzowa

Łopatka wieprzowa to element pozyskiwany z tuszy wieprzowej. Może być z kością lub bez, nie zawiera fałd skóry i tłuszczu. Ma delikatnie różowy kolor.

Wieprzowina jest mięsem, po które statystycznie najczęściej sięgają Polacy. Kupujemy ją ze względu na cenę, smakowitość i łatwość przygotowania, ale nie wartości odżywcze. W świadomości konsumentów wieprzowina funkcjonuje jako mięso o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu.

Łopatka wieprzowa to smaczny kawałek mięsa. Jest stosunkowo tania. Odpowiednio doprawiona i upieczona zachowa swą soczystość i kruchość. Świetnie sprawdzi się do przygotowywania wędzonek, potraw z mięsa mielonego, do gulaszu oraz duszenia.

W skład elementu wchodzą mięśnie: nadgrzbietowy, podgrzbietowy, podłopatkowy, trójgłowy oraz zespół mięśni ramiennych. Ten kawałek mięsa najlepiej jest przyrządzić właśnie w sosie, bo musi się wolno gotować, aby oddać cały aromat wieprzowiny.

Łopatka wieprzowa świetnie komponuje się z warzywami i grzybami, dlatego doskonale nadaje się na gulasz.

Jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej jest łopatka wieprzowa duszona z cebulką. Takie danie to typowy slow food, który wolno dochodzi na ogniu. Na początku należy umyć i doprawić mięso. W żeliwnym garnku mocno rozgrzać olej, włożyć  łopatkę wieprzową i obsmażyć krótko z każdej strony, aby zamknąć soki. Zmniejszyć ogień, dodać cebule, a gdy się zeszkli, dolać szklankę wody, przykryć i dusić około godziny. W połowie duszenia sprawdzić, czy do wytworzonego sosu nie trzeba dolać trochę wody. Do mięsa pasują gotowane lub smażone ziemniaki, kasza gryczana i surówka z kiszonej kapusty.Uduszone mięso nadaje się do mrożenia i smakuje równie dobrze po odgrzaniu.

Wieprzowina z zasady uznawana jest za mięso gorsze czy mniej zdrowe. Chude kawałki tuszy wieprzowej przyrządzone w odpowiedni sposób mogą jednak bez obaw gościć na naszych stołach. Jeśli porównamy, uznawaną dotychczas za tłustą, wieprzowinę z dietetycznym kurczakiem, wypada ona dobrze. Chude części świń są bardziej kaloryczne od piersi z kurczaka (ok. 100 kcal/100 g) jedynie o 20 kcal.

Gołąbki z kaszą jęczmienną
Małgorzata Kijowska

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Zapisz na później
Domowy pasztet wieprzowy
Małgorzata Kijowska

Domowy pasztet wieprzowy

Zapisz na później
Faszerowane pieczone udka. Przepyszne!
oprac. Katarzyna Gileta

Faszerowane pieczone udka. Przepyszne!

Zapisz na później
Gulasz z młodą kapustą
oprac. Katarzyna Gileta

Gulasz z młodą kapustą

Zapisz na później
Barszcz świąteczny z serwatki. Podbije kubki smakowe wszystkich gości
Zapisz na później
Chlebki pita z kurczakiem i warzywami
oprac. Katarzyna Gileta

Chlebki pita z kurczakiem i warzywami

Zapisz na później
Domowy pasztet na kanapki
oprac. Katarzyna Gileta

Domowy pasztet na kanapki

Zapisz na później
Kotlety ziołowe w sosie. Tak pyszne, że trudno się oderwać
Zapisz na później
Cebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazylią
oprac. Katarzyna Gileta

Cebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazylią

Zapisz na później
Aromatyczny gulasz z porem i marchewką
oprac. Katarzyna Gileta

Aromatyczny gulasz z porem i marchewką

Zapisz na później