Trwa ładowanie...
d1bjxpi

Łopatka wieprzowa

Pixabay.com
Źródło: Pixabay.com

Łopatka wieprzowa to element pozyskiwany z tuszy wieprzowej. Może być z kością lub bez, nie zawiera fałd skóry i tłuszczu. Ma delikatnie różowy kolor.

Wieprzowina jest mięsem, po które statystycznie najczęściej sięgają Polacy. Kupujemy ją ze względu na cenę, smakowitość i łatwość przygotowania, ale nie wartości odżywcze. W świadomości konsumentów wieprzowina funkcjonuje jako mięso o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu.

Łopatka wieprzowa to smaczny kawałek mięsa. Jest stosunkowo tania. Odpowiednio doprawiona i upieczona zachowa swą soczystość i kruchość. Świetnie sprawdzi się do przygotowywania wędzonek, potraw z mięsa mielonego, do gulaszu oraz duszenia.

W skład elementu wchodzą mięśnie: nadgrzbietowy, podgrzbietowy, podłopatkowy, trójgłowy oraz zespół mięśni ramiennych. Ten kawałek mięsa najlepiej jest przyrządzić właśnie w sosie, bo musi się wolno gotować, aby oddać cały aromat wieprzowiny.

Łopatka wieprzowa świetnie komponuje się z warzywami i grzybami, dlatego doskonale nadaje się na gulasz.

Jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej jest łopatka wieprzowa duszona z cebulką. Takie danie to typowy slow food, który wolno dochodzi na ogniu. Na początku należy umyć i doprawić mięso. W żeliwnym garnku mocno rozgrzać olej, włożyć łopatkę wieprzową i obsmażyć krótko z każdej strony, aby zamknąć soki. Zmniejszyć ogień, dodać cebule, a gdy się zeszkli, dolać szklankę wody, przykryć i dusić około godziny. W połowie duszenia sprawdzić, czy do wytworzonego sosu nie trzeba dolać trochę wody. Do mięsa pasują gotowane lub smażone ziemniaki, kasza gryczana i surówka z kiszonej kapusty.
Uduszone mięso nadaje się do mrożenia i smakuje równie dobrze po odgrzaniu.

Wieprzowina z zasady uznawana jest za mięso gorsze czy mniej zdrowe. Chude kawałki tuszy wieprzowej przyrządzone w odpowiedni sposób mogą jednak bez obaw gościć na naszych stołach. Jeśli porównamy, uznawaną dotychczas za tłustą, wieprzowinę z dietetycznym kurczakiem, wypada ona dobrze. Chude części świń są bardziej kaloryczne od piersi z kurczaka (ok. 100 kcal/100 g) jedynie o 20 kcal.

Przepisy

d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj