Ziemniaki faszerowane dorszem. Twoja rodzina będzie zachwycona

Ziemniaki zazwyczaj nadziewamy mięsem lub warzywami. Z okazji piątku przygotowaliśmy dla was alternatywę z rybą. Pyszne, złociste ziemniaczki faszerowane dorszem. Zaskocz znajomych taką formą i zaserwuj je na przystawkę lub obiad.

Ziemniaki faszerowane dorszem. Twoja rodzina będzie zachwyconaZiemniaki faszerowane dorszem. Twoja rodzina będzie zachwycona
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • oliwa z oliwek
  • 1 litr mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 300g filetu z dorsza, skórka usunięta, bez ości
  • 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 60g startego sera Cheddar
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 cytrynę, pokroiona w ćwiartki
  • pietruszka

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dokładnie umyć ziemniaki, osuszyć i kilkakrotnie nakłuć widelcem. Nalać trochę oliwy z oliwek na ręce i potrzeć ziemniaki. Umieścić na blasze do pieczenia i piec przez 50-60 minut.

Przepis

W międzyczasie do rondla wlać mleko, wrzucić posiekany czosnek i liść laurowy. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować na wolnym ogniu. Dodać dorsza i gotować jeszcze przez 4 minuty, a następnie zdjąć z ognia. Wyjąć dorsza i umieścić na talerzu. Mieszankę mleka zlać do dzbanka.

Przepis

Kiedy ziemniaki lekko ostygną, należy przekroić je na pół. Rybę wrzucić do miski i dodać wydłubany środek z ziemniaka. Wymieszać całość z pietruszką. Dodać trochę mieszanki mleka.

Przepis

Następnie połówki ziemniaków wypełniać mieszanką rybną. Wierzch posypać serem. Umieścić na blasze do pieczenia i piec przez 25 minut. Muszą być złociste i chrupiące.

Przepis

Podawać skropione oliwą i ćwiartką cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast