WP
WP

Ziemniaki faszerowane dorszem. Twoja rodzina będzie zachwycona - Przepis

Trwa ładowanie...
Ziemniaki faszerowane dorszem 123RF
Podziel się

Ziemniaki zazwyczaj nadziewamy mięsem lub warzywami. Z okazji piątku przygotowaliśmy dla was alternatywę z rybą. Pyszne, złociste ziemniaczki faszerowane dorszem. Zaskocz znajomych taką formą i zaserwuj je na przystawkę lub obiad.

Składniki
  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • oliwa z oliwek
  • 1 litr mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 300g filetu z dorsza, skórka usunięta, bez ości
  • 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 60g startego sera Cheddar
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 cytrynę, pokroiona w ćwiartki
  • pietruszka
Przepis

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dokładnie umyć ziemniaki, osuszyć i kilkakrotnie nakłuć widelcem. Nalać trochę oliwy z oliwek na ręce i potrzeć ziemniaki. Umieścić na blasze do pieczenia i piec przez 50-60 minut.

W międzyczasie do rondla wlać mleko, wrzucić posiekany czosnek i liść laurowy. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować na wolnym ogniu. Dodać dorsza i gotować jeszcze przez 4 minuty, a następnie zdjąć z ognia. Wyjąć dorsza i umieścić na talerzu. Mieszankę mleka zlać do dzbanka.

WP

Kiedy ziemniaki lekko ostygną, należy przekroić je na pół. Rybę wrzucić do miski i dodać wydłubany środek z ziemniaka. Wymieszać całość z pietruszką. Dodać trochę mieszanki mleka.

Następnie połówki ziemniaków wypełniać mieszanką rybną. Wierzch posypać serem. Umieścić na blasze do pieczenia i piec przez 25 minut. Muszą być złociste i chrupiące.

Podawać skropione oliwą i ćwiartką cytryny.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP