Ziemniaki faszerowane dorszem. Twoja rodzina będzie zachwycona
Ziemniaki zazwyczaj nadziewamy mięsem lub warzywami. Z okazji piątku przygotowaliśmy dla was alternatywę z rybą. Pyszne, złociste ziemniaczki faszerowane dorszem. Zaskocz znajomych taką formą i zaserwuj je na przystawkę lub obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- oliwa z oliwek
- 1 litr mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 300g filetu z dorsza, skórka usunięta, bez ości
- 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 60g startego sera Cheddar
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 cytrynę, pokroiona w ćwiartki
- pietruszka
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dokładnie umyć ziemniaki, osuszyć i kilkakrotnie nakłuć widelcem. Nalać trochę oliwy z oliwek na ręce i potrzeć ziemniaki. Umieścić na blasze do pieczenia i piec przez 50-60 minut.
W międzyczasie do rondla wlać mleko, wrzucić posiekany czosnek i liść laurowy. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować na wolnym ogniu. Dodać dorsza i gotować jeszcze przez 4 minuty, a następnie zdjąć z ognia. Wyjąć dorsza i umieścić na talerzu. Mieszankę mleka zlać do dzbanka.
Kiedy ziemniaki lekko ostygną, należy przekroić je na pół. Rybę wrzucić do miski i dodać wydłubany środek z ziemniaka. Wymieszać całość z pietruszką. Dodać trochę mieszanki mleka.
Następnie połówki ziemniaków wypełniać mieszanką rybną. Wierzch posypać serem. Umieścić na blasze do pieczenia i piec przez 25 minut. Muszą być złociste i chrupiące.
Podawać skropione oliwą i ćwiartką cytryny.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze