Trwa ładowanie...
d2hhaum
28-12-2017 21:49

Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku

Przepis

Wegetariańskie dania to propozycje dla osób, które nie przepadają za mięsem lub chcą ograniczyć jego ilość w diecie. Na blogu "Przepisy tradycyjne" znajdziemy propozycję na gołąbki bez mięsa, inspirowane przedwojennym daniem. Treść oryginalna przepisu z 1910 roku, z książki Marii Ochorowicz-Monatowej.
"Dwie główki świeżej kapusty ugotować na wpół w słonej wodzie, poczem przekroić na dwoje i rozebrać każdy liść z osobna. Pół litry krupek perłowych lub ryżu wypiec w piecu z masłem, wymieszać je z solą, pieprzem, z dwoma posiekanymi i przyrumienionymi cebulami, dwoma lub trzeba łyżkami ugotowanych i usiekanych grzybów, smarować tym farszem liście, założyć boki do środka i zawijać w ruloniki [...]".

d2hhaum
4.9
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 100 ml wody
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do doprawienia
  • 1 pęczek pietruszki
  • 8 suszonych podmidorów
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 główka kapusty pekińskiej
Przepis

Każdy liść pekińskiej kapusty wrzucić do osolonego wrzątku i obgotować przez 3-5 sekund. Delikatnie wyjąć i ostudzić na talerzu. W tak przygotowane liście będzie nakładane nadzienie. W paseczki pokroić całego pora, cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystko przełożyć na patelnię i smażyć, aż się ładnie przyrumieni. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. W misce połączyć ze sobą usmażone jarzyny, ugotowaną kaszę jaglaną i kilka sztuk suszonych pomidorów posiekanych w paski. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Nakładać po dużej łyżce na każdy liść pekińskiej kapusty. Zawijać najpierw brzegi do środka i w końcu całość, aby uformować zgrabnego gołąbka. Gołąbki układać od razu na tej samej patelni, na której smażyły się por, cebulka i marchewka.
Wstawić patelnię na mały palnik, przykryć i dusić przez ok. 10 minut. Następnie dodać 400 ml passaty pomidorowej i 100 ml wody. Na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki. Dusić kolejne 15 minut. Podawać solo lub np. z ziemniaczkami.
Zobacz także: suflet piernikowy wg przepisu z 1910 roku.

Polecamy wideo "Przepisy tradycyjne": gadżety do kuchni

Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj