Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku
Wegetariańskie dania to propozycje dla osób, które nie przepadają za mięsem lub chcą ograniczyć jego ilość w diecie. Na blogu "Przepisy tradycyjne" znajdziemy propozycję na gołąbki bez mięsa, inspirowane przedwojennym daniem. Treść oryginalna przepisu z 1910 roku, z książki Marii Ochorowicz-Monatowej.
"Dwie główki świeżej kapusty ugotować na wpół w słonej wodzie, poczem przekroić na dwoje i rozebrać każdy liść z osobna. Pół litry krupek perłowych lub ryżu wypiec w piecu z masłem, wymieszać je z solą, pieprzem, z dwoma posiekanymi i przyrumienionymi cebulami, dwoma lub trzeba łyżkami ugotowanych i usiekanych grzybów, smarować tym farszem liście, założyć boki do środka i zawijać w ruloniki [...]".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: |
- 100 ml wody
- 400 ml passaty pomidorowej
- sól i pieprz do doprawienia
- 1 pęczek pietruszki
- 8 suszonych podmidorów
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 por
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 główka kapusty pekińskiej
Każdy liść pekińskiej kapusty wrzucić do osolonego wrzątku i obgotować przez 3-5 sekund. Delikatnie wyjąć i ostudzić na talerzu. W tak przygotowane liście będzie nakładane nadzienie. W paseczki pokroić całego pora, cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystko przełożyć na patelnię i smażyć, aż się ładnie przyrumieni. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. W misce połączyć ze sobą usmażone jarzyny, ugotowaną kaszę jaglaną i kilka sztuk suszonych pomidorów posiekanych w paski. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Nakładać po dużej łyżce na każdy liść pekińskiej kapusty. Zawijać najpierw brzegi do środka i w końcu całość, aby uformować zgrabnego gołąbka. Gołąbki układać od razu na tej samej patelni, na której smażyły się por, cebulka i marchewka.
Wstawić patelnię na mały palnik, przykryć i dusić przez ok. 10 minut. Następnie dodać 400 ml passaty pomidorowej i 100 ml wody. Na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki. Dusić kolejne 15 minut. Podawać solo lub np. z ziemniaczkami.
Zobacz także: suflet piernikowy wg przepisu z 1910 roku.
Polecamy wideo "Przepisy tradycyjne": gadżety do kuchni
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze