Trwa ładowanie...
d3edq5p
d3edq5p
x-news/Uwaga TVN

Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku

Przepis

Wegetariańskie dania to propozycje dla osób, które nie przepadają za mięsem lub chcą ograniczyć jego ilość w diecie. Na blogu "Przepisy tradycyjne" znajdziemy propozycję na gołąbki bez mięsa, inspirowane przedwojennym daniem. Treść oryginalna przepisu z 1910 roku, z książki Marii Ochorowicz-Monatowej.
"Dwie główki świeżej kapusty ugotować na wpół w słonej wodzie, poczem przekroić na dwoje i rozebrać każdy liść z osobna. Pół litry krupek perłowych lub ryżu wypiec w piecu z masłem, wymieszać je z solą, pieprzem, z dwoma posiekanymi i przyrumienionymi cebulami, dwoma lub trzeba łyżkami ugotowanych i usiekanych grzybów, smarować tym farszem liście, założyć boki do środka i zawijać w ruloniki [...]".

3.3
(13 głosów)
Oceń:
d3edq5p
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku
www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 100 ml wody
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do doprawienia
  • 1 pęczek pietruszki
  • 8 suszonych podmidorów
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 główka kapusty pekińskiej
Przepis

Każdy liść pekińskiej kapusty wrzucić do osolonego wrzątku i obgotować przez 3-5 sekund. Delikatnie wyjąć i ostudzić na talerzu. W tak przygotowane liście będzie nakładane nadzienie. W paseczki pokroić całego pora, cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystko przełożyć na patelnię i smażyć, aż się ładnie przyrumieni. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. W misce połączyć ze sobą usmażone jarzyny, ugotowaną kaszę jaglaną i kilka sztuk suszonych pomidorów posiekanych w paski. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Nakładać po dużej łyżce na każdy liść pekińskiej kapusty. Zawijać najpierw brzegi do środka i w końcu całość, aby uformować zgrabnego gołąbka. Gołąbki układać od razu na tej samej patelni, na której smażyły się por, cebulka i marchewka.
Wstawić patelnię na mały palnik, przykryć i dusić przez ok. 10 minut. Następnie dodać 400 ml passaty pomidorowej i 100 ml wody. Na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki. Dusić kolejne 15 minut. Podawać solo lub np. z ziemniaczkami.
Zobacz także: suflet piernikowy wg przepisu z 1910 roku.

Polecamy wideo "Przepisy tradycyjne": gadżety do kuchni

d3edq5p
Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
1
Share
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p