Trwa ładowanie...
d21a0a5
d21a0a5

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

Przepis

- Tradycyjne gołąbki goszczą u mnie dość często. Lubię też te z kaszą gryczaną, grzybami i kapustą kiszoną, ale tym razem padło na coś zupełnie innego. Surowe tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapusta to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Możemy je podać z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym - przekonuje Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

Oceń jako pierwszy:
d21a0a5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Zdjęcie
Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 12 zblanszowanych liści z kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g wędzonego boczku (u mnie nasz domowy)
  • 3 duże cebule
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • ok. 700 ml domowego bulionu
Przepis

Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę i usmażyć na suchej patelni. Kiedy boczek się smaży, obrać cebule i pokroić w drobną kostkę, dorzucić pod koniec smażenia boczku i zeszklić. Cebulę i boczek odcedzić z nadmiaru tłuszczu i ostudzić.

Ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na drobnych oczkach i odcedzić z wody. Wodę z ziemniaków odstawić, następnie zlać ostrożnie, a skrobię zostawić (będzie zbierać się na dnie miseczki).

W misce umieszczamy starte ziemniaki, skrobię, boczek smażony z cebulą, jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być bardzo gęsta i pikantna od sporej ilości pieprzu.

Na liście od kapusty nakładamy po porcji farszu i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez godzinę. Jeżeli gołąbki za bardzo zaczynają się przypiekać, przykrywamy je folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d21a0a5

Podziel się opinią

3
2
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5