Trwa ładowanie...
d1g16dx
08-10-2019 10:49

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

Przepis

- Tradycyjne gołąbki goszczą u mnie dość często. Lubię też te z kaszą gryczaną, grzybami i kapustą kiszoną, ale tym razem padło na coś zupełnie innego. Surowe tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapusta to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Możemy je podać z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym - przekonuje Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

d1g16dx
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 12 zblanszowanych liści z kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g wędzonego boczku (u mnie nasz domowy)
  • 3 duże cebule
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • ok. 700 ml domowego bulionu
Przepis

Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę i usmażyć na suchej patelni. Kiedy boczek się smaży, obrać cebule i pokroić w drobną kostkę, dorzucić pod koniec smażenia boczku i zeszklić. Cebulę i boczek odcedzić z nadmiaru tłuszczu i ostudzić.

Ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na drobnych oczkach i odcedzić z wody. Wodę z ziemniaków odstawić, następnie zlać ostrożnie, a skrobię zostawić (będzie zbierać się na dnie miseczki).

W misce umieszczamy starte ziemniaki, skrobię, boczek smażony z cebulą, jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być bardzo gęsta i pikantna od sporej ilości pieprzu.

Na liście od kapusty nakładamy po porcji farszu i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez godzinę. Jeżeli gołąbki za bardzo zaczynają się przypiekać, przykrywamy je folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem.

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1g16dx
d1g16dx
d1g16dx
d1g16dx
Więcej tematów
d1g16dx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj