Gołąbki z ziemniakami i boczkiem
- Tradycyjne gołąbki goszczą u mnie dość często. Lubię też te z kaszą gryczaną, grzybami i kapustą kiszoną, ale tym razem padło na coś zupełnie innego. Surowe tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapusta to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Możemy je podać z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym - przekonuje Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę i usmażyć na suchej patelni. Kiedy boczek się smaży, obrać cebule i pokroić w drobną kostkę, dorzucić pod koniec smażenia boczku i zeszklić. Cebulę i boczek odcedzić z nadmiaru tłuszczu i ostudzić.
Ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na drobnych oczkach i odcedzić z wody. Wodę z ziemniaków odstawić, następnie zlać ostrożnie, a skrobię zostawić (będzie zbierać się na dnie miseczki).
W misce umieszczamy starte ziemniaki, skrobię, boczek smażony z cebulą, jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być bardzo gęsta i pikantna od sporej ilości pieprzu.
Na liście od kapusty nakładamy po porcji farszu i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez godzinę. Jeżeli gołąbki za bardzo zaczynają się przypiekać, przykrywamy je folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze