Trwa ładowanie...
d35j11u
14-09-2017 08:38

Kimchi, czyli kapusta pekińska na ostro. Pyszny dodatek do obiadu

Przepis

Kimchi, czyli kapusta pekińska z dużą ilością pikantnych papryczek to tradycyjny azjatycki klasyk, który sprawdzi się jako dodatek i składnik wielu dań. Paulina, autorka bloga "Just my delicious", pokochała kimchi już po pierwszym kęsie, gdy tylko spróbowała go jako dodatku do ramenu w Japonii. Jesteśmy pewni, że i wam przypadne do gustu.

d35j11u
4.1
(28 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.justmydelicious.com
Źródło: www.justmydelicious.com
Składniki
  • 1/2 kapusty pekińskiej (ok. 700 g),
  • 2 duże marchewki,
  • 4 łyżki soli,
  • 4 papryczki chilli,
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżeczka suszonych płatków lub całych rybek/krewetek.
Przepis

Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, obraną marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Zasyp kapustę i marchew solą, wymieszaj i pozostaw na 6-12 godzin w lodówce.
Po upływie tego czasu na durszlaku przelej wszystko pod bieżącą wodą parę razy, dokładnie na końcu całość odciskając z nadmiaru wody. Tak przygotowaną kapustę i marchew wymieszaj z pastą będącą efektem połączenia np. w blenderze lub moździerzu pozostałych składników i już. Smacznego!

Zobacz także wideo: Onigiri, czyli japońska kanapka, której głównym składnikiem jest ryż

Kimchi, czyli kapusta pekińska na ostro. Pyszny dodatek do obiadu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

17
8

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d35j11u
d35j11u
d35j11u
d35j11u
Więcej tematów
d35j11u