Kimchi, czyli kapusta pekińska na ostro. Pyszny dodatek do obiadu
Kimchi, czyli kapusta pekińska z dużą ilością pikantnych papryczek to tradycyjny azjatycki klasyk, który sprawdzi się jako dodatek i składnik wielu dań. Paulina, autorka bloga "Just my delicious", pokochała kimchi już po pierwszym kęsie, gdy tylko spróbowała go jako dodatku do ramenu w Japonii. Jesteśmy pewni, że i wam przypadne do gustu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1/2 kapusty pekińskiej (ok. 700 g),
- 2 duże marchewki,
- 4 łyżki soli,
- 4 papryczki chilli,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1 łyżeczka suszonych płatków lub całych rybek/krewetek.
Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, obraną marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Zasyp kapustę i marchew solą, wymieszaj i pozostaw na 6-12 godzin w lodówce.
Po upływie tego czasu na durszlaku przelej wszystko pod bieżącą wodą parę razy, dokładnie na końcu całość odciskając z nadmiaru wody. Tak przygotowaną kapustę i marchew wymieszaj z pastą będącą efektem połączenia np. w blenderze lub moździerzu pozostałych składników i już. Smacznego!
Zobacz także wideo: Onigiri, czyli japońska kanapka, której głównym składnikiem jest ryż
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski