Makaron po chińsku. Smakuje lepiej niż w restauracji
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z dodatkiem sosu sojowego i oleju sezamowego to kwintesencja azjatyckiej kuchni. Przepis jest bardzo prosty, szybki, a wszystkie składniki łatwo dostępne
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 120 g piersi z kurczaka
- 120 g kapusty pekińskiej
- 4 młode cebulki, cienko pokrojone
- 2 łyżki sosu sojowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 450 g makaronu ryżowego
- sezam, szczypiorek
- Rozgrzej na patelni olej, włóż kurczaka pokrojonego na cienkie kawałki. Smaż 2-3 minuty.
- W międzyczasie ugotuj do miękkości makaron we wrzącej, osolonej wodzie, przez 6-8 minut. Odcedź na durszlaku i przepłucz gorącą wodą.
- Potrząśnij sitem w celu odcedzenia i zostaw do przesuszenia.
- Do kurczaka dodaj kapustę pekińską i młodą cebulkę wraz z sosem sojowym i pieprzem.
- Duś przez około minutę i wymieszaj z gotowym makaronem, zagrzej, podawaj natychmiast z sezamem i szczypiorkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze