Gołąbki z kuskusem i cukinią. Sezonowe pyszności
Znudziły ci się tradycyjne gołąbki z mięsnym farszem uduszone w sosie pomidorowym? Wypróbuj przepis Moniki, która w liście kapusty zawinęła kaszę kuskus i cukinię. Wyszło przepysznie. - Szybkie, smaczne, zdrowe, takie trochę gołąbki nietypowe. Dla tych co mięsa nie zjadają i tych co za smakiem kuskusu i cukinii się oglądają. Gołąbki inne, nieskomplikowane, ale to naprawdę fajne danie - zachęca autorka bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- mała kapusta włoska,
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 300 g kaszy kuskus,
- 1 duża biała cebula,
- pęczek koperku
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- chili świeżo mielona,
- olej rzepakowy do smażenia,
- ok. 150 ml bulionu.
Ponadto:
- pieczarki,
- słodka śmietanka 30 proc.,
- sól, pieprz,
- masło klarowane.
Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2-3 szt. sparzamy po kilka min, powinny być miękkie, przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.
Farsz:
Do garnka przesypujemy kuskus zalewamy wrzącą wodą, (ok. 1 cm powyżej kaszy) z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia. Cukinię myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy i pozostawiamy na kilka min, żeby puściła sok. Cukinię delikatnie odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju na którym zarumieniamy cebulę. Dodajemy cukinię i chwilkę całość podsmażamy. Mieszamy z sparzonym kuskusem i doprawiamy, solą, pieprzem młotkowanym i chili do smaku. Smak powinien być wyrazisty, ostry.
*Gołąbki: *
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Gołąbki przekładamy do brytfanki, podlewamy bulionem i przykrywamy pokrywą bądź folią aluminiową. Pieczemy w 200 st. ok. 20-35 min, aż kapusta będzie miękka. Można również przygotować je na dużej patelni z przykrywką, chodzi o to, żeby kapusta nam zmiękła a farsz był gorący i przeszedł wszystkimi smakami. W między czasie gołąbki odwracamy, bulion powinien się zredukować.
Takie gołąbki można podawać tylko z posypanym koperkiem, lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym. Moja propozycja to gołąbki z kremowymi pieczarkami, które roimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Doprawiamy solą, pieprzem i tuż przed samym podaniem łączymy ze słodką śmietanką. Chwilkę podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze