ycipk-3486hm
ycipk-3486hm

Gołąbki z kuskusem i cukinią. Sezonowe pyszności

Przepis

Znudziły ci się tradycyjne gołąbki z mięsnym farszem uduszone w sosie pomidorowym? Wypróbuj przepis Moniki, która w liście kapusty zawinęła kaszę kuskus i cukinię. Wyszło przepysznie. - Szybkie, smaczne, zdrowe, takie trochę gołąbki nietypowe. Dla tych co mięsa nie zjadają i tych co za smakiem kuskusu i cukinii się oglądają. Gołąbki inne, nieskomplikowane, ale to naprawdę fajne danie - zachęca autorka bloga "Moniki Smakołyki".

Trwa ładowanie...
ycipk-3486hm
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Zdjęcie
Moniki Smakołyki
Składniki
  • mała kapusta włoska,
  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 300 g kaszy kuskus,
  • 1 duża biała cebula,
  • pęczek koperku
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • chili świeżo mielona,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • ok. 150 ml bulionu.

Ponadto:

  • pieczarki,
  • słodka śmietanka 30 proc.,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane.
Przepis

Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2-3 szt. sparzamy po kilka min, powinny być miękkie, przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.

Farsz:
Do garnka przesypujemy kuskus zalewamy wrzącą wodą, (ok. 1 cm powyżej kaszy) z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia. Cukinię myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy i pozostawiamy na kilka min, żeby puściła sok. Cukinię delikatnie odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju na którym zarumieniamy cebulę. Dodajemy cukinię i chwilkę całość podsmażamy. Mieszamy z sparzonym kuskusem i doprawiamy, solą, pieprzem młotkowanym i chili do smaku. Smak powinien być wyrazisty, ostry.

*Gołąbki: *
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Gołąbki przekładamy do brytfanki, podlewamy bulionem i przykrywamy pokrywą bądź folią aluminiową. Pieczemy w 200 st. ok. 20-35 min, aż kapusta będzie miękka. Można również przygotować je na dużej patelni z przykrywką, chodzi o to, żeby kapusta nam zmiękła a farsz był gorący i przeszedł wszystkimi smakami. W między czasie gołąbki odwracamy, bulion powinien się zredukować.
Takie gołąbki można podawać tylko z posypanym koperkiem, lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym. Moja propozycja to gołąbki z kremowymi pieczarkami, które roimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Doprawiamy solą, pieprzem i tuż przed samym podaniem łączymy ze słodką śmietanką. Chwilkę podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia.

Gołąbki z kuskusem i cukinią. Sezonowe pyszności - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-3486hm
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3486hm
ycipk-3486hm
ycipk-3486hm
ycipk-3486hm
ycipk-3486hm