Gołąbki z kaszą i ziemniakami

W moim domu gołąbki najczęściej przygotowywało się z kaszą krakowską, czyli drobną, niepaloną kaszą gryczaną. Do kaszy można dodać marchewkę i posiekaną kapustę, nie może też zabraknąć podsmażonej cebulki. Można przygotować też wersję à la mięsną, dodając granulat sojowy lub ugotowaną zieloną soczewicę. Takie wegegołąbki są bardzo sycące i treściwe. Widziałam przepisy na kresowe gołąbki, do których farsz przygotowany był z surowych ziemniaków. Ja trochę ułatwiam sprawę i łączę ugotowane ziemniaki z ugotowaną kaszą. Dzięki temu farsz bardzo dobrze się lepi i formuje. Użyj białej kapusty lub włoskiej kapusty karbowanej. Ta druga tworzy fajny efekt wizualny, gdyż ma bardzo ładne zielone liście. Klasyczne gołąbki zawijane są w białą kapustę.

Gołąbki w wersji wegeGołąbki w wersji wege
Redakcja

Składniki

  • Liście kapusty, białej lub włoskiej
  • 3 ziemniaki
  • Szklanka drobnej kaszy jęczmiennej lub gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1–2 ząbki czosnku
  • Garść namoczonych grzybów
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • Biały pieprz
  • Sól
  • 5 łyżek uniwersalnego oleju

Przepis

Natnij głąb kapusty i zanurz ją na 3 minuty we wrzątku. Wyjmij ją i usuń wierzchnie liście. Ponownie zanurz kapustę we wrzątku. Powtarzaj czynność, dopóki nie uzyskasz odpowiedniej liczby liści. Obierz ziemniaki, przekrój je na pół i ugotuj w osolonej wodzie. Ugotuj kaszę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekany ząbek czosnku oraz drobno posiekane grzyby. Ugotowane ziemniaki zgnieć i przełóż na patelnię razem z ugotowaną kaszą. Dodaj majeranek i wszystko przemieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Porcjuj farsz na liść kapusty i zawijaj gołąbki. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż niewykorzystane liście kapusty. Następnie połóż na nich przygotowane gołąbki. Podlej 2 łyżkami oleju i bulionem lub wodą z gotowania kapusty. Piecz około 30 minut. Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców