Trwa ładowanie...
d2yb4jd
14-11-2019 12:37

Gołąbki z kaszą i ziemniakami

Przepis

W moim domu gołąbki najczęściej przygotowywało się z kaszą krakowską, czyli drobną, niepaloną kaszą gryczaną. Do kaszy można dodać marchewkę i posiekaną kapustę, nie może też zabraknąć podsmażonej cebulki. Można przygotować też wersję à la mięsną, dodając granulat sojowy lub ugotowaną zieloną soczewicę. Takie wegegołąbki są bardzo sycące i treściwe. Widziałam przepisy na kresowe gołąbki, do których farsz przygotowany był z surowych ziemniaków. Ja trochę ułatwiam sprawę i łączę ugotowane ziemniaki z ugotowaną kaszą. Dzięki temu farsz bardzo dobrze się lepi i formuje. Użyj białej kapusty lub włoskiej kapusty karbowanej. Ta druga tworzy fajny efekt wizualny, gdyż ma bardzo ładne zielone liście. Klasyczne gołąbki zawijane są w białą kapustę.

d2yb4jd
4.2
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
Źródło: Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
Składniki
  • Liście kapusty, białej lub włoskiej
  • 3 ziemniaki
  • Szklanka drobnej kaszy jęczmiennej lub gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1–2 ząbki czosnku
  • Garść namoczonych grzybów
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • Biały pieprz
  • Sól
  • 5 łyżek uniwersalnego oleju
Przepis

Natnij głąb kapusty i zanurz ją na 3 minuty we wrzątku. Wyjmij ją i usuń wierzchnie liście. Ponownie zanurz kapustę we wrzątku. Powtarzaj czynność, dopóki nie uzyskasz odpowiedniej liczby liści. Obierz ziemniaki, przekrój je na pół i ugotuj w osolonej wodzie. Ugotuj kaszę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekany ząbek czosnku oraz drobno posiekane grzyby. Ugotowane ziemniaki zgnieć i przełóż na patelnię razem z ugotowaną kaszą. Dodaj majeranek i wszystko przemieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Porcjuj farsz na liść kapusty i zawijaj gołąbki. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż niewykorzystane liście kapusty. Następnie połóż na nich przygotowane gołąbki. Podlej 2 łyżkami oleju i bulionem lub wodą z gotowania kapusty. Piecz około 30 minut. Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Więcej pyszności w książce Alicji Rokickiej "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Alicja Rokicka, autorka bloga "Wegan Nerd", zestawiła tradycyjne dania polskiej kuchni w wegańskiej wersji. Bezkrwawy roślinny stek? Soczewicowy pasztet pod chrzanową pierzynką? Góralska kwaśnica bez mięsa? Tak! Te święta nie mogą się nie udać!

Gołąbki z kaszą i ziemniakami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

34
19

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2yb4jd
d2yb4jd
d2yb4jd
d2yb4jd
Więcej tematów
d2yb4jd

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj