Gołąbki z kaszą i ziemniakami
W moim domu gołąbki najczęściej przygotowywało się z kaszą krakowską, czyli drobną, niepaloną kaszą gryczaną. Do kaszy można dodać marchewkę i posiekaną kapustę, nie może też zabraknąć podsmażonej cebulki. Można przygotować też wersję à la mięsną, dodając granulat sojowy lub ugotowaną zieloną soczewicę. Takie wegegołąbki są bardzo sycące i treściwe. Widziałam przepisy na kresowe gołąbki, do których farsz przygotowany był z surowych ziemniaków. Ja trochę ułatwiam sprawę i łączę ugotowane ziemniaki z ugotowaną kaszą. Dzięki temu farsz bardzo dobrze się lepi i formuje. Użyj białej kapusty lub włoskiej kapusty karbowanej. Ta druga tworzy fajny efekt wizualny, gdyż ma bardzo ładne zielone liście. Klasyczne gołąbki zawijane są w białą kapustę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Liście kapusty, białej lub włoskiej
- 3 ziemniaki
- Szklanka drobnej kaszy jęczmiennej lub gryczanej
- 1 cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1–2 ząbki czosnku
- Garść namoczonych grzybów
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- Biały pieprz
- Sól
- 5 łyżek uniwersalnego oleju
Natnij głąb kapusty i zanurz ją na 3 minuty we wrzątku. Wyjmij ją i usuń wierzchnie liście. Ponownie zanurz kapustę we wrzątku. Powtarzaj czynność, dopóki nie uzyskasz odpowiedniej liczby liści. Obierz ziemniaki, przekrój je na pół i ugotuj w osolonej wodzie. Ugotuj kaszę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekany ząbek czosnku oraz drobno posiekane grzyby. Ugotowane ziemniaki zgnieć i przełóż na patelnię razem z ugotowaną kaszą. Dodaj majeranek i wszystko przemieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Porcjuj farsz na liść kapusty i zawijaj gołąbki. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż niewykorzystane liście kapusty. Następnie połóż na nich przygotowane gołąbki. Podlej 2 łyżkami oleju i bulionem lub wodą z gotowania kapusty. Piecz około 30 minut. Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Więcej pyszności w książce Alicji Rokickiej "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta"
Alicja Rokicka, autorka bloga "Wegan Nerd", zestawiła tradycyjne dania polskiej kuchni w wegańskiej wersji. Bezkrwawy roślinny stek? Soczewicowy pasztet pod chrzanową pierzynką? Góralska kwaśnica bez mięsa? Tak! Te święta nie mogą się nie udać!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze