Gołąbki z kaszą i ziemniakami

W moim domu gołąbki najczęściej przygotowywało się z kaszą krakowską, czyli drobną, niepaloną kaszą gryczaną. Do kaszy można dodać marchewkę i posiekaną kapustę, nie może też zabraknąć podsmażonej cebulki. Można przygotować też wersję à la mięsną, dodając granulat sojowy lub ugotowaną zieloną soczewicę. Takie wegegołąbki są bardzo sycące i treściwe. Widziałam przepisy na kresowe gołąbki, do których farsz przygotowany był z surowych ziemniaków. Ja trochę ułatwiam sprawę i łączę ugotowane ziemniaki z ugotowaną kaszą. Dzięki temu farsz bardzo dobrze się lepi i formuje. Użyj białej kapusty lub włoskiej kapusty karbowanej. Ta druga tworzy fajny efekt wizualny, gdyż ma bardzo ładne zielone liście. Klasyczne gołąbki zawijane są w białą kapustę.

Gołąbki w wersji wegeGołąbki w wersji wege
Redakcja

Składniki

  • Liście kapusty, białej lub włoskiej
  • 3 ziemniaki
  • Szklanka drobnej kaszy jęczmiennej lub gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1–2 ząbki czosnku
  • Garść namoczonych grzybów
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • Biały pieprz
  • Sól
  • 5 łyżek uniwersalnego oleju

Przepis

Natnij głąb kapusty i zanurz ją na 3 minuty we wrzątku. Wyjmij ją i usuń wierzchnie liście. Ponownie zanurz kapustę we wrzątku. Powtarzaj czynność, dopóki nie uzyskasz odpowiedniej liczby liści. Obierz ziemniaki, przekrój je na pół i ugotuj w osolonej wodzie. Ugotuj kaszę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekany ząbek czosnku oraz drobno posiekane grzyby. Ugotowane ziemniaki zgnieć i przełóż na patelnię razem z ugotowaną kaszą. Dodaj majeranek i wszystko przemieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Porcjuj farsz na liść kapusty i zawijaj gołąbki. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż niewykorzystane liście kapusty. Następnie połóż na nich przygotowane gołąbki. Podlej 2 łyżkami oleju i bulionem lub wodą z gotowania kapusty. Piecz około 30 minut. Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru