Trwa ładowanie...
d1bjxpi
07-10-2021 12:26

Hel kimchi z całych ogórków. Koreański przysmak w prostym przepisie

Przepis

Chrupiący ogórek sprawia, że to kimchi jest naprawdę ożywcze. I smaczne na każdym etapie, nawet niedofermentowane. Można je więc jeść od razu, jeszcze zanim się ukisi. W Arirang podajemy je przede wszystkim w trakcie trwania w Szwecji sezonu na ogórki gruntowe, czyli od lipca do września. Nie trzymajcie ich jednak zbyt długo, bo od długiego kiszenia zrobią się zbyt miękkie. Kimchi z całych ogórków nadaje się wyśmienicie do wszelkich makaronów.

d1bjxpi
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: ©bravissimos - stock.adobe.com
Składniki
  • Duży słoik, około 3 litrów
  • 10 ogórków gruntowych
  • 1/2 szklanki soli morskiej gruboziarnistej

Pasta:

  • 5 łyżek gochugaru, koreańskiej suszonej papryki
  • 4/5 szklanki posiekanego pora
  • łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • łyżeczka drobno startego imbiru
  • 2/5 szklanki świeżej rzodkwi pokrojonej w słupki
  • 3 łyżki soli morskiej
  • 2 łyżeczki cukru
Przepis
  • Zrób cztery nacięcia wzdłuż każdego ogórka, ale uważaj, żeby go nie przekroić. Zasól porządnie, dopilnuj, żeby sól znalazła się także w nacięciach.
  • Włóż ogórki do miski i zalej wodą. Zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli nie masz czasu, możesz pominąć wodę i zostawić je po prostu na 30 minut w soli.
  • Spróbuj i porządnie wypłucz z soli.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na pastę.
  • Wymieszaj ogórki z pastą. Spróbuj ostrożnie wcisnąć pastę w nacięcia.
  • Ściśle ułóż ogórki w szczelnie zamykanym słoiku. Wstaw do lodówki. Kimchi jest gotowe po około 3 dniach i nadaje się do spożycia maksymalnie 2 tygodnie.

Przepis pochodzi z książki "Korea. Nie tylko kimchi"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Hel kimchi z całych ogórków. Koreański przysmak w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj