Trwa ładowanie...
d376ikc
24-08-2021 11:59

Najlepsza zupa na pierwsze chłody. Przygotuj prawdziwy japoński ramen

Przepis

Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską. Jej książka "Tokio. Kultowe przepisy" to kulinarny przewodnik po świecie smaków, zapachów i receptur. Znajdziemy w niej aż 100 wspaniałych przepisów. Wśród nich znajduje się oryginalna receptura na aromatyczny i rozgrzewający ramen.

d376ikc
2.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

"Tokio. kultowe przepisy"
Źródło: "Tokio. kultowe przepisy"
Składniki
  • 4 plastry wieprzowiny nibuta
  • 1 jajko na twardo
  • 2 cm pora, pociętego w ukośne plasterki (biała część)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 100 g suchego makaronu ramen

Bulion:

  • 400 ml wody
  • 4 łyżki sosu z wieprzowiny nibuta
  • 1 łyżka sosu nuoc-mam
  • pieprz
Przepis
  • Przygotuj dodatki: pokrój wieprzowinę nibuta na kawałki o grubości 1 cm i ugotuj jajko na twardo według uznania.
  • Jeśli z przygotowywania wieprzowiny zostanie sos, możesz marynować w nim jajko przez 2 godziny. W niewielkiej misce wymieszaj pokrojonego pora z olejem sezamowym, sosem sojowym oraz pieprzem.
  • Przygotuj składniki bulionu i zagotuj je na średnim ogniu. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień, by zupa pozostawała gorąca.
  • Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie odcedź.
  • Uwaga – makaron należy podawać natychmiast po ugotowaniu, bo inaczej traci smak i konsystencję. Przełóż makaron do dużej miski, wlej gorący bulion.
  • Dodaj plastry wieprzowiny nibuta, jajko i pieprz. Jedz natychmiast – danie jest gorące, ale za to właśnie lubimy ramen!

Przepis pochodzi z książki Maori Muroty "Tokio. Kultowe przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Najlepsza zupa na pierwsze chłody. Przygotuj prawdziwy japoński ramen
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d376ikc
d376ikc
d376ikc
d376ikc
Więcej tematów
d376ikc