Najlepsza zupa na pierwsze chłody. Przygotuj prawdziwy japoński ramen
Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską. Jej książka "Tokio. Kultowe przepisy" to kulinarny przewodnik po świecie smaków, zapachów i receptur. Znajdziemy w niej aż 100 wspaniałych przepisów. Wśród nich znajduje się oryginalna receptura na aromatyczny i rozgrzewający ramen.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Bulion:
- 400 ml wody
- 4 łyżki sosu z wieprzowiny nibuta
- 1 łyżka sosu nuoc-mam
- pieprz
- Przygotuj dodatki: pokrój wieprzowinę nibuta na kawałki o grubości 1 cm i ugotuj jajko na twardo według uznania.
- Jeśli z przygotowywania wieprzowiny zostanie sos, możesz marynować w nim jajko przez 2 godziny. W niewielkiej misce wymieszaj pokrojonego pora z olejem sezamowym, sosem sojowym oraz pieprzem.
- Przygotuj składniki bulionu i zagotuj je na średnim ogniu. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień, by zupa pozostawała gorąca.
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie odcedź.
- Uwaga – makaron należy podawać natychmiast po ugotowaniu, bo inaczej traci smak i konsystencję. Przełóż makaron do dużej miski, wlej gorący bulion.
- Dodaj plastry wieprzowiny nibuta, jajko i pieprz. Jedz natychmiast – danie jest gorące, ale za to właśnie lubimy ramen!
Przepis pochodzi z książki Maori Muroty "Tokio. Kultowe przepisy"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze