Trwa ładowanie...
d23v7ww
d23v7ww

Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska

Przepis

- Bakłażan marynowany to wspaniała forma przekąski lub przystawki np. na grilla. Bardzo aromatyczna o wyrazistym, nieco ostrym smaku - pisze Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".

4.0
(3 głosy)
Oceń:
d23v7ww
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Okazja:
Zdjęcie
Gotuj ze mna
Składniki

Składniki:

  • bakłażan 4 sztuki
  • bagietka
  • sól
  • kilka łyżek oliwy

Marynata:

  • garść posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżki suszonej
  • garść świeżej posiekanej natki pietruszki lub 2 łyżki suszonej
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka kopiasta musztardy
  • łyżka papryki ostrej
  • łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • płaska łyżka soli
  • 1/2 szklanki oliwy
Przepis

Bakłażany tniemy na plastry około 2 cm szerokości po skosie. Solimy i lekko skrapiamy oliwą. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Bakłażany układamy na blaszce na zakładkę. Zapiekamy 30 minut z termoobiegiem.

Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Upieczone bakłażany wkładamy do marynaty i marynujemy min. 30 minut (im dłużej tym lepiej).

Bagietkę kroimy na grubsze kromki po skosie. Bakłażany wyjmujemy z marynaty, nieco odsączamy i układamy na kromkach. Przed podaniem parę minut zapiekamy w piekarniku. Gotowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d23v7ww

Podziel się opinią

9
1
Share
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww