Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska
- Bakłażan marynowany to wspaniała forma przekąski lub przystawki np. na grilla. Bardzo aromatyczna o wyrazistym, nieco ostrym smaku - pisze Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Składniki:
- bakłażan 4 sztuki
- bagietka
- sól
- kilka łyżek oliwy
Marynata:
- garść posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżki suszonej
- garść świeżej posiekanej natki pietruszki lub 2 łyżki suszonej
- płaska łyżka cukru pudru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- łyżka kopiasta musztardy
- łyżka papryki ostrej
- łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- płaska łyżka soli
- 1/2 szklanki oliwy
Bakłażany tniemy na plastry około 2 cm szerokości po skosie. Solimy i lekko skrapiamy oliwą. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Bakłażany układamy na blaszce na zakładkę. Zapiekamy 30 minut z termoobiegiem.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Upieczone bakłażany wkładamy do marynaty i marynujemy min. 30 minut (im dłużej tym lepiej).
Bagietkę kroimy na grubsze kromki po skosie. Bakłażany wyjmujemy z marynaty, nieco odsączamy i układamy na kromkach. Przed podaniem parę minut zapiekamy w piekarniku. Gotowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze