ycipk-3kqzel
ycipk-3kqzel

Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska

Przepis

- Bakłażan marynowany to wspaniała forma przekąski lub przystawki np. na grilla. Bardzo aromatyczna o wyrazistym, nieco ostrym smaku - pisze Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".

Trwa ładowanie...
ycipk-3kqzel
Zdjęcie Gotuj ze mna
Podziel się
Składniki

Składniki:

  • bakłażan 4 sztuki
  • bagietka
  • sól
  • kilka łyżek oliwy

Marynata:

  • garść posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżki suszonej
  • garść świeżej posiekanej natki pietruszki lub 2 łyżki suszonej
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka kopiasta musztardy
  • łyżka papryki ostrej
  • łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • płaska łyżka soli
  • 1/2 szklanki oliwy
Przepis

Bakłażany tniemy na plastry około 2 cm szerokości po skosie. Solimy i lekko skrapiamy oliwą. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Bakłażany układamy na blaszce na zakładkę. Zapiekamy 30 minut z termoobiegiem.

ycipk-3kqzel

Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Upieczone bakłażany wkładamy do marynaty i marynujemy min. 30 minut (im dłużej tym lepiej).

Bagietkę kroimy na grubsze kromki po skosie. Bakłażany wyjmujemy z marynaty, nieco odsączamy i układamy na kromkach. Przed podaniem parę minut zapiekamy w piekarniku. Gotowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3kqzel
ycipk-3kqzel