Trwa ładowanie...
d4c87sd
d4c87sd

Sałatka jugosłowiańska

Przepis

Sałatka z ziemniakami i rzodkiewką sprawdzi się zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i samodzielna potrawa. Wypróbujcie przepis Joli Caputy.

2.8
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Sałatka jugosłowiańska
Złote przeboje. Przepisy Joli
Składniki
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 por – biała część

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • sól pieprz
Przepis

Młode ziemniaki oskrob i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie (a jeśli nie masz młodych, to ugotuj je w mundurkach). Następnie odcedź, wystudź i pokrój w dużą kostkę, natomiast pora i rzodkiewki w cienkie plasterki. Do miski przełóż pokrojone ziemniaki, dorzuć pora, rzodkiewki i wymieszaj. Do drugiej miski wlej oliwę, dodaj sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz i też wymieszaj. Tak przygotowany sos wstaw do lodówki na 20 min, żeby się "przegryzł". Po tym czasie wlej sos do sałatki i wymieszaj.

Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Złote przeboje" oraz na blogu PrzepisyJoli.com

  Przepisy Joli
(Przepisy Joli)
Sałatka jugosłowiańska
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

32
11
Share
d4c87sd
d4c87sd
d4c87sd
d4c87sd
Więcej tematów
d4c87sd