Trwa ładowanie...
d2zkcyf
d2zkcyf

Sałatka jugosłowiańska

Przepis

Sałatka z ziemniakami i rzodkiewką sprawdzi się zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i samodzielna potrawa. Wypróbujcie przepis Joli Caputy.

2.8
(9 głosów)
Oceń:
d2zkcyf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Sałatka jugosłowiańska
Złote przeboje. Przepisy Joli
Sałatka jugosłowiańska
Składniki
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 por – biała część

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • sól pieprz
Przepis

Młode ziemniaki oskrob i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie (a jeśli nie masz młodych, to ugotuj je w mundurkach). Następnie odcedź, wystudź i pokrój w dużą kostkę, natomiast pora i rzodkiewki w cienkie plasterki. Do miski przełóż pokrojone ziemniaki, dorzuć pora, rzodkiewki i wymieszaj. Do drugiej miski wlej oliwę, dodaj sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz i też wymieszaj. Tak przygotowany sos wstaw do lodówki na 20 min, żeby się "przegryzł". Po tym czasie wlej sos do sałatki i wymieszaj.

Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Złote przeboje" oraz na blogu PrzepisyJoli.com

Przepisy Joli
Sałatka jugosłowiańska
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

32
11
Share
d2zkcyf
d2zkcyf
d2zkcyf

d2zkcyf
d2zkcyf
d2zkcyf