Trwa ładowanie...
d3pegdn
31-07-2019 11:02

Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

Przepis

- Nie sposób nie pokusić się o myśl, że umiejętnie przygotowana wołowina w dzisiejszych czasach nie tylko nikogo nie znudzi, a wręcz spotka się z dużym entuzjazmem domowników. Wspaniale sprawdzi się również przy okazji większych uroczystości jako potrawa elegancka i bardzo podzielna - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

d3pegdn
4.8
(26 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • mięso wołowe 1-2 kg
  • mąka
  • ok. 400 g pieczarek lub kilka namoczonych i ugotowanych grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 3-4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • bulion warzywny lub mięsny
Przepis

Mięso natrzeć przyprawami i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron do zrumienienia na gorącej patelni (na oleju lub najlepiej – maśle klarowanym). Po obsmażeniu przełożyć do głębokiego garnka z grubym dnem.

Na tej samej patelni/wolnowarze podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać do naczynia, w którym dusić się będzie potrawa. Marchewki pokroić w półplasterki i dodać do pozostałych składników.

Dodać listek laurowy oraz kilka ziaren pieprzu. Podlać bulionem (min. 1 ½ – 2 szkl.). Garnek przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez ok 3-4 godziny co jakiś czas kontrolując i ewentualnie uzupełniając ilość płynu w garnku oraz przewracając mięso.

Po upływie przewidzianego czasu sos powinien znacząco zgęstnieć, jednak jeśli płynu okaże się być zbyt dużo lub chcemy nadać mu jeszcze bardziej aksamitną konsystencję, powstały sos zagęścić można w rondelku dodatkiem niewielkiej ilości mąki. Pieczeń pokroić w plastry i podawać z sosem (wraz z warzywami z duszenia) oraz ziemniakami lub makaronem i dodatkowymi warzywami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

181
17

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pegdn
d3pegdn
d3pegdn
d3pegdn
Więcej tematów
d3pegdn

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj