Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.
- Nie sposób nie pokusić się o myśl, że umiejętnie przygotowana wołowina w dzisiejszych czasach nie tylko nikogo nie znudzi, a wręcz spotka się z dużym entuzjazmem domowników. Wspaniale sprawdzi się również przy okazji większych uroczystości jako potrawa elegancka i bardzo podzielna - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- mięso wołowe 1-2 kg
- mąka
- ok. 400 g pieczarek lub kilka namoczonych i ugotowanych grzybów suszonych
- 2 cebule
- 3-4 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, tymianek
- bulion warzywny lub mięsny
Mięso natrzeć przyprawami i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron do zrumienienia na gorącej patelni (na oleju lub najlepiej – maśle klarowanym). Po obsmażeniu przełożyć do głębokiego garnka z grubym dnem.
Na tej samej patelni/wolnowarze podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać do naczynia, w którym dusić się będzie potrawa. Marchewki pokroić w półplasterki i dodać do pozostałych składników.
Dodać listek laurowy oraz kilka ziaren pieprzu. Podlać bulionem (min. 1 ½ – 2 szkl.). Garnek przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez ok 3-4 godziny co jakiś czas kontrolując i ewentualnie uzupełniając ilość płynu w garnku oraz przewracając mięso.
Po upływie przewidzianego czasu sos powinien znacząco zgęstnieć, jednak jeśli płynu okaże się być zbyt dużo lub chcemy nadać mu jeszcze bardziej aksamitną konsystencję, powstały sos zagęścić można w rondelku dodatkiem niewielkiej ilości mąki. Pieczeń pokroić w plastry i podawać z sosem (wraz z warzywami z duszenia) oraz ziemniakami lub makaronem i dodatkowymi warzywami.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze