Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią
Przez platformę dziejesie.wp.pl skontaktowała się z nami autorka bloga "Krylowa Kuchnia". Blogerka podzieliła się swoim przepisem na pyszne wytrawne mini serniczki. - Kto powiedział, że sernik tylko na słodko? Delikatne pomidorowo-serowe wnętrze doprawione świeżą bazylią, czosnkiem, suszonym oregano, otulone cukinią to znakomita propozycja na śniadanie - napisała pani Joanna. Skusicie się na taką przekąskę?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Piekarnik nagrzać do 170 st C. Bazylię i pomidory bardzo drobno pokroić. Ser umieścić w misce, dodać do niego łyżkę masła, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, sól, koncentrat pomidorowy, pieprz, żółtko jajka, proszek do pieczenia i przyprawy, wszystko razem zmiksować. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Pozostałym masłem wysmarować silikonowe foremki do babeczek. Wyłożyć foremki plasterkami cukinii. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć masę do wyłożonych cukinią foremek, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać pozostałą margarynę położyć na niej pozostałe plasterki cukinii i lekko je posolić. Zrumienione plasterki zwinąć w ruloniki. Ostygnięte serniczki wyłożyć na talerz, ozdobić rulonikami cukinii i świeżą bazylią.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze