ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9

Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie dziejesie.wp.pl
Podziel się

Przez platformę dziejesie.wp.pl skontaktowała się z nami autorka bloga "Krylowa Kuchnia". Blogerka podzieliła się swoim przepisem na pyszne wytrawne mini serniczki. - Kto powiedział, że sernik tylko na słodko? Delikatne pomidorowo-serowe wnętrze doprawione świeżą bazylią, czosnkiem, suszonym oregano, otulone cukinią to znakomita propozycja na śniadanie - napisała pani Joanna. Skusicie się na taką przekąskę?

Składniki
  • 250 g serka śmietankowego
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • listki świeżej bazylii
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis

Piekarnik nagrzać do 170 st C. Bazylię i pomidory bardzo drobno pokroić. Ser umieścić w misce, dodać do niego łyżkę masła, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, sól, koncentrat pomidorowy, pieprz, żółtko jajka, proszek do pieczenia i przyprawy, wszystko razem zmiksować. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Pozostałym masłem wysmarować silikonowe foremki do babeczek. Wyłożyć foremki plasterkami cukinii. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć masę do wyłożonych cukinią foremek, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać pozostałą margarynę położyć na niej pozostałe plasterki cukinii i lekko je posolić. Zrumienione plasterki zwinąć w ruloniki. Ostygnięte serniczki wyłożyć na talerz, ozdobić rulonikami cukinii i świeżą bazylią.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9