Trwa ładowanie...
d1zbke4
02-09-2019 14:37

Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią

Przepis

Przez platformę dziejesie.wp.pl skontaktowała się z nami autorka bloga "Krylowa Kuchnia". Blogerka podzieliła się swoim przepisem na pyszne wytrawne mini serniczki. - Kto powiedział, że sernik tylko na słodko? Delikatne pomidorowo-serowe wnętrze doprawione świeżą bazylią, czosnkiem, suszonym oregano, otulone cukinią to znakomita propozycja na śniadanie - napisała pani Joanna. Skusicie się na taką przekąskę?

d1zbke4
5.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 250 g serka śmietankowego
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • listki świeżej bazylii
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis

Piekarnik nagrzać do 170 st C. Bazylię i pomidory bardzo drobno pokroić. Ser umieścić w misce, dodać do niego łyżkę masła, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, sól, koncentrat pomidorowy, pieprz, żółtko jajka, proszek do pieczenia i przyprawy, wszystko razem zmiksować. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Pozostałym masłem wysmarować silikonowe foremki do babeczek. Wyłożyć foremki plasterkami cukinii. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć masę do wyłożonych cukinią foremek, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać pozostałą margarynę położyć na niej pozostałe plasterki cukinii i lekko je posolić. Zrumienione plasterki zwinąć w ruloniki. Ostygnięte serniczki wyłożyć na talerz, ozdobić rulonikami cukinii i świeżą bazylią.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
Więcej tematów
d1zbke4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj