Żytnie muszle z nadzieniem z pieczonej dyni i papryki z ricottą i szałwią
Zapiekane muszle makaronowe z przepysznym serowo-warzywnym farszem polecają się na obiad lub kolację. Przepis z bloga "O pietruszka!".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Dynię obierz i razem z papryką pokrój w drobną kostkę. Skrop oliwą. Piecz około 15-20 minut w 180 stopniach. Ugotuj muszle. Przelej wodą i wystudź. Przestudzoną dynię i paprykę delikatnie rozgnieć widelcem, dodaj ricottę, pieprz, sól oraz wędzoną paprykę i połącz zostawiając większe kawałki warzyw i sera. Do naczynia do zapiekania wlej passatę pomidorową. Nadziewaj muszle po łyżce farszu. Układaj na passacie. Wypełnione muszle posyp startym parmezanem. Zapiecz całość w 180 stopniach przez około 10 minut aż ser się rozpuści i przyrumieni a passata lekko zgęstnieje. W tym czasie podsmaż listki szałwii na oliwie. Rozłóż je na gotowym daniu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze