Trwa ładowanie...
d3edq5p
d3edq5p

Żytnie muszle z nadzieniem z pieczonej dyni i papryki z ricottą i szałwią

Przepis

Zapiekane muszle makaronowe z przepysznym serowo-warzywnym farszem polecają się na obiad lub kolację. Przepis z bloga "O pietruszka!".

3.1
(23 głosy)
Oceń:
d3edq5p
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Okazja:
Zdjęcie
o pietruszka!
Składniki
  • 200 g dużych muszli do zapiekania, u mnie żytnie
  • 200 g dyni
  • 1 świeża papryka czerwona
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 200 g sera ricotta
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • oliwa
  • świeże listki szałwii
  • niewielka ilość parmezanu
Przepis

Dynię obierz i razem z papryką pokrój w drobną kostkę. Skrop oliwą. Piecz około 15-20 minut w 180 stopniach. Ugotuj muszle. Przelej wodą i wystudź. Przestudzoną dynię i paprykę delikatnie rozgnieć widelcem, dodaj ricottę, pieprz, sól oraz wędzoną paprykę i połącz zostawiając większe kawałki warzyw i sera. Do naczynia do zapiekania wlej passatę pomidorową. Nadziewaj muszle po łyżce farszu. Układaj na passacie. Wypełnione muszle posyp startym parmezanem. Zapiecz całość w 180 stopniach przez około 10 minut aż ser się rozpuści i przyrumieni a passata lekko zgęstnieje. W tym czasie podsmaż listki szałwii na oliwie. Rozłóż je na gotowym daniu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Żytnie muszle z nadzieniem z pieczonej dyni i papryki z ricottą i szałwią
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3edq5p

Podziel się opinią

24
4
Share
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p