ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9

Żytnie muszle z nadzieniem z pieczonej dyni i papryki z ricottą i szałwią - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie o pietruszka!
Podziel się

Zapiekane muszle makaronowe z przepysznym serowo-warzywnym farszem polecają się na obiad lub kolację. Przepis z bloga "O pietruszka!".

Składniki
  • 200 g dużych muszli do zapiekania, u mnie żytnie
  • 200 g dyni
  • 1 świeża papryka czerwona
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 200 g sera ricotta
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • oliwa
  • świeże listki szałwii
  • niewielka ilość parmezanu
Przepis

Dynię obierz i razem z papryką pokrój w drobną kostkę. Skrop oliwą. Piecz około 15-20 minut w 180 stopniach. Ugotuj muszle. Przelej wodą i wystudź. Przestudzoną dynię i paprykę delikatnie rozgnieć widelcem, dodaj ricottę, pieprz, sól oraz wędzoną paprykę i połącz zostawiając większe kawałki warzyw i sera. Do naczynia do zapiekania wlej passatę pomidorową. Nadziewaj muszle po łyżce farszu. Układaj na passacie. Wypełnione muszle posyp startym parmezanem. Zapiecz całość w 180 stopniach przez około 10 minut aż ser się rozpuści i przyrumieni a passata lekko zgęstnieje. W tym czasie podsmaż listki szałwii na oliwie. Rozłóż je na gotowym daniu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9