Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami. Krem jest przepyszny
Pyszne ciasto marchewkowe z kokosem, rodzynkami i orzechami. "Jest bardzo wilgotne, gęste, sycące i wygląda wspaniale! W przygotowaniu jest proste i szybkie. Lubię w okresie wiosennym takie ciacha marchewkowe. Ciasto jest bardzo smaczne i kojarzy mi się z dobrą kawiarnią oraz pyszną herbatą" - pisze Natalia, która porowadzi bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 200 g brązowego cukru trzcinowego muscovado (można użyć białego)
- 220 ml oleju
- 4 duże jajka
- 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 500 g startej marchewki na drobnych oczkach
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g rodzynek
Krem:
- 300 ml schłodzonej śmietanki 36 proc.
- 250 serka mascarpone (z lodówki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o średnicy 23 cm lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Do miski wlać olej, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 6-8 minut na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wymieszać łyżką. Startą marchewką osączyć w dłoniach. Do marchewki dodać wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy i wymieszać. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać krótko szpatułką. Dodać marchewkę z bakaliami i znów krótko wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 60 minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto przekroić w poziomie dwa razy.
Jeden krążek ciasta położyć na paterze.
Krem: do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy, fix i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać mikserem. Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać szpatułką. Około 1/3 kremu wyłożyć na pierwszy krążek ciasta i wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta i wyłożyć tak połowę pozostałego kremu (można mniej, żeby więcej kremu zostało na wierzch ciasta). Nakryć trzecim krążkiem ciasta i docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto odstawić na parę godzin, można wstawić do lodówki na całą noc (uważam, że lepiej smakuje na drugi dzień).
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze