Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami. Krem jest przepyszny
Pyszne ciasto marchewkowe z kokosem, rodzynkami i orzechami. "Jest bardzo wilgotne, gęste, sycące i wygląda wspaniale! W przygotowaniu jest proste i szybkie. Lubię w okresie wiosennym takie ciacha marchewkowe. Ciasto jest bardzo smaczne i kojarzy mi się z dobrą kawiarnią oraz pyszną herbatą" - pisze Natalia, która porowadzi bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 200 g brązowego cukru trzcinowego muscovado (można użyć białego)
- 220 ml oleju
- 4 duże jajka
- 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 500 g startej marchewki na drobnych oczkach
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g rodzynek
Krem:
- 300 ml schłodzonej śmietanki 36 proc.
- 250 serka mascarpone (z lodówki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o średnicy 23 cm lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Do miski wlać olej, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 6-8 minut na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wymieszać łyżką. Startą marchewką osączyć w dłoniach. Do marchewki dodać wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy i wymieszać. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać krótko szpatułką. Dodać marchewkę z bakaliami i znów krótko wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 60 minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto przekroić w poziomie dwa razy.
Jeden krążek ciasta położyć na paterze.
Krem: do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy, fix i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać mikserem. Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać szpatułką. Około 1/3 kremu wyłożyć na pierwszy krążek ciasta i wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta i wyłożyć tak połowę pozostałego kremu (można mniej, żeby więcej kremu zostało na wierzch ciasta). Nakryć trzecim krążkiem ciasta i docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto odstawić na parę godzin, można wstawić do lodówki na całą noc (uważam, że lepiej smakuje na drugi dzień).
Polecamy też: ciasto z truskawkami i kruszonką
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze