Surówka z marchewki i kolendry
Polecam wam bardzo smaczną i łatwą do zrobienia surówkę z tartej marchewki z dodatkiem kolendry. Pasuje do wielu dań. Świetnie komponuje się z drobiem, kotletami schabowymi, mielonymi, sosami mięsnymi. W sezonie grillowym podaję ją do karkówki.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Surówki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach na tarce.
Przepis
Sos: W małym słoiczku wymieszać oliwę, ocet winny, zmiażdżony czosnek, dodać sól i cukier. Wstrząsać do połączenia składników. Startą marchew wymieszać z sosem, przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem zmieszać surówkę z posiekaną kolendrą i znów odstawić na ok. 30 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl