Kalafior smażony w mące z ciecierzycy
- Mam dla was dzisiaj pyszny pomysł na kalafiora - mówię wam jest obłędny w smaku. Ja do panierki użyłam mąki z ciecierzycy, ale jak macie panier z ciecierzycy to też będzie super. Osoby które nie mają problemów z insulinoopornością, cukrzycą czy pcos mogą użyć zwykłej bułki tartej - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- kalafior
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- mąka z ciecierzycy
- szczypta soli
- olej
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy all dente - ja mój zrobiłam na parze - tak najbardziej lubię bo zachowuje smak i witaminy. Kalafiora przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i solą, różyczki kalafiora moczymy w jajku i obtaczamy w mące. Smażymy na patelni z dodatkiem oleju na rumiano, uwaga - nie przypalamy bo kalafior będzie miał gorzki posmak. Możecie podać sam lub z różnymi dodatkami, ziemniaki, ryż, mięso czy jeszcze jakaś surówka.
Podziel się opinią
Komentarze