Trwa ładowanie...
d226rij
05-11-2018 12:47

Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

Przepis

Jeśli przejadły ci się hamburgery, ale masz ochotę na street foodowe żarcie, jednak w oryginalnej odsłonie, maczanka krakowska będzie idealnym rozwiązaniem.

Historia maczanki krakowskiej jest mglista, ale większość źródeł wskazuje, że było to danie biednych studentów, ze względu na niski koszt jej przygotowania. Resztki karkówki, zazwyczaj zbywający sos po mięsie i najtańsza bułka – to miało przekonywać mniej zamożnych mieszkańców Krakowa. Bo rzekomo tam potrawa powstała. Choć podobno i Poznaniacy przyznają się do bycia protoplastami maczanki. Na wszelki wypadek, gdyby ktoś postanowił opatentować przepis i zamknąć go w granicach swojego województwa, podajemy sprawdzony przepis na maczankę krakowską, która według wielu jest prababką dzisiejszych hamburgerów.

d226rij
4.8
(28 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Instagram.com
Źródło: Instagram.com
Składniki
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 4 średnie cebule
  • 300 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki smalcu lub oleju
  • 0,5 litra bulionu
  • bułki kajzerki lub wodne
  • ziele angielskie, liście laurowe, kminek, sól pieprz
  • ogórki kiszone lub konserwowe
Przepis

Karkówkę natrzyj przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dorzuć kilka liści laurowych, trochę kminku, natkę pietruszki – wszystko w zależności od preferencji. Odstaw mięso do lodówki w zamkniętym naczyniu na minimum 12 godzin.

Po tym czasie, na rozgrzanym tłuszczu obsmaż mięso z każdej strony, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni, bez jej czyszczenia, smaż pieczarki i cebulę pokrojoną w piórka. Bulion ugotuj oddzielnie.

Do naczynia żaroodpornego dodaj zawartość patelni oraz wlej bulion. Całość duś w 180 stopniach przez około 1,5 – 2 godziny.

Po tym czasie bułki przekrój na pół i nakładaj obficie rozdrobnione mięso wraz z powstałym sosem. Podawaj z ogórkami lub innymi dodatkami, które lubisz.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

70
15

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj