Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami
Jeśli przejadły ci się hamburgery, ale masz ochotę na street foodowe żarcie, jednak w oryginalnej odsłonie, maczanka krakowska będzie idealnym rozwiązaniem.
Historia maczanki krakowskiej jest mglista, ale większość źródeł wskazuje, że było to danie biednych studentów, ze względu na niski koszt jej przygotowania. Resztki karkówki, zazwyczaj zbywający sos po mięsie i najtańsza bułka – to miało przekonywać mniej zamożnych mieszkańców Krakowa. Bo rzekomo tam potrawa powstała. Choć podobno i Poznaniacy przyznają się do bycia protoplastami maczanki. Na wszelki wypadek, gdyby ktoś postanowił opatentować przepis i zamknąć go w granicach swojego województwa, podajemy sprawdzony przepis na maczankę krakowską, która według wielu jest prababką dzisiejszych hamburgerów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 średnie cebule
- 300 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki smalcu lub oleju
- 0,5 litra bulionu
- bułki kajzerki lub wodne
- ziele angielskie, liście laurowe, kminek, sól pieprz
- ogórki kiszone lub konserwowe
Karkówkę natrzyj przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dorzuć kilka liści laurowych, trochę kminku, natkę pietruszki – wszystko w zależności od preferencji. Odstaw mięso do lodówki w zamkniętym naczyniu na minimum 12 godzin.
Po tym czasie, na rozgrzanym tłuszczu obsmaż mięso z każdej strony, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni, bez jej czyszczenia, smaż pieczarki i cebulę pokrojoną w piórka. Bulion ugotuj oddzielnie.
Do naczynia żaroodpornego dodaj zawartość patelni oraz wlej bulion. Całość duś w 180 stopniach przez około 1,5 – 2 godziny.
Po tym czasie bułki przekrój na pół i nakładaj obficie rozdrobnione mięso wraz z powstałym sosem. Podawaj z ogórkami lub innymi dodatkami, które lubisz.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze