Trwa ładowanie...
d28lbl4
d28lbl4

Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!

Przepis

Z serem, mięsem, kaszą, szpinakiem, owocami... Pomysłów na pierogi jest mnóstwo. Autorka bloga "Królestwo garów" proponuje przysmażone pierożki z bobem i czereśniami. Jesteście ciekawi tego połącznia? Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

4.5
(4 głosy)
Oceń:
d28lbl4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!
Królestwo garów
Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!
Składniki

Ciasto:

  • 400 ml mąki,
  • 200-230 ml gorącej wody,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu,
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku,
  • 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni,
  • 100 ml posiekanych orzechów włoskich,
  • sól,
  • chili w proszku,
  • pieprz świeżo mielony,
  • 2 – 3 łyżki masła.
Przepis

Ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło. Farsz: bób poddusić na maśle, z czosnkiem i czereśniami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dodać orzechy, wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową. Można podawać z wody, lub podsmażone. Z tej porcji wyjdzie około 30 pierogów.

Polecamy też przepis na chłodnik

d28lbl4
Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
9
Share
d28lbl4
d28lbl4

d28lbl4
d28lbl4
d28lbl4