WP

Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę! - Przepis

Trwa ładowanie...
pierogi z czere��naimi Królestwo garów
Podziel się

Z serem, mięsem, kaszą, szpinakiem, owocami... Pomysłów na pierogi jest mnóstwo. Autorka bloga "Królestwo garów" proponuje przysmażone pierożki z bobem i czereśniami. Jesteście ciekawi tego połącznia? Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Składniki

Ciasto:

  • 400 ml mąki,
  • 200-230 ml gorącej wody,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu,
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku,
  • 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni,
  • 100 ml posiekanych orzechów włoskich,
  • sól,
  • chili w proszku,
  • pieprz świeżo mielony,
  • 2 – 3 łyżki masła.
Przepis

Ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło. Farsz: bób poddusić na maśle, z czosnkiem i czereśniami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dodać orzechy, wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową. Można podawać z wody, lub podsmażone. Z tej porcji wyjdzie około 30 pierogów.

WP

Polecamy też przepis na chłodnik

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP