Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!

Z serem, mięsem, kaszą, szpinakiem, owocami... Pomysłów na pierogi jest mnóstwo. Autorka bloga "Królestwo garów" proponuje przysmażone pierożki z bobem i czereśniami. Jesteście ciekawi tego połącznia? Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!
Joanna Krzewińska

Ciasto:

  • 400 ml mąki,
  • 200-230 ml gorącej wody,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu,
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku,
  • 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni,
  • 100 ml posiekanych orzechów włoskich,
  • sól,
  • chili w proszku,
  • pieprz świeżo mielony,
  • 2 – 3 łyżki masła.

Przepis

Ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło. Farsz: bób poddusić na maśle, z czosnkiem i czereśniami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dodać orzechy, wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową. Można podawać z wody, lub podsmażone. Z tej porcji wyjdzie około 30 pierogów.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść