Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!
Z serem, mięsem, kaszą, szpinakiem, owocami... Pomysłów na pierogi jest mnóstwo. Autorka bloga "Królestwo garów" proponuje przysmażone pierożki z bobem i czereśniami. Jesteście ciekawi tego połącznia? Wypróbujcie koniecznie ten przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
- 400 ml mąki,
- 200-230 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Farsz:
- 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu,
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku,
- 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni,
- 100 ml posiekanych orzechów włoskich,
- sól,
- chili w proszku,
- pieprz świeżo mielony,
- 2 – 3 łyżki masła.
Ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło. Farsz: bób poddusić na maśle, z czosnkiem i czereśniami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dodać orzechy, wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową. Można podawać z wody, lub podsmażone. Z tej porcji wyjdzie około 30 pierogów.
Polecamy też przepis na chłodnik
src="https://d.wpimg.pl/1129026739--437907114/chlodnik.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze