Trwa ładowanie...
d2cnfso
29-03-2021 09:52

Gołąbki inne niż zwykle. Przepis na łemkowskie kiszeniaki

Przepis

W czasach, kiedy możliwość podróżowania jest mocno ograniczona warto odbywać podróże we własnej kuchni. Chodzi oczywiście o podróże kulinarne. Regionalna kuchnia jest pełna wspaniałych smaków. Jednym z przykładów mogą być łemkowskie gołąbki w liściach kiszonej kapusty. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d2cnfso
4.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Składniki
  • 1 główka kapusty kiszonej w całości
  • 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200 g mielonej łopatki jagnięcej (lub baraniej)
  • 100 g suszonych podgrzybków
  • 3 żółte cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • liść laurowy, ziele angielskie

Dodatkowo:

  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki mąki
Przepis
  • Grzyby płuczemy i oddzielnie zalewamy wodą. Odstawiamy. Ukiszoną główkę kapusty wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i wolno gotujemy przez 20 minut. Wodę odlewamy, a kapustę wykładamy na talerz do ostygnięcia.
  • Robimy farsz. Do miski wkładamy ugotowane kasze i zmielone mięso jagnięce. Podgrzybki odciskamy z wody (wodę zostawiamy) i siekamy. Cebule obieramy, drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, wkładamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. Na koniec dodajemy posiekane grzyby i razem smażymy jeszcze minutę.
  • Kiedy przestygnie, dodajemy do kaszy i mięsa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy też mielone ziele angielskie i dodajemy jajko. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Z kapusty odcinamy stopniowo liście i wycinamy z nich twardy głąb. Na każdy liść układamy porcje farszu i ciasno zwijamy w kształt gołąbka. Układamy w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.
  • Na patelnię wkładamy masło, posiekaną cebulę i wymoczone, odciśnięte prawdziwki. Podsmażamy na małym ogniu.
  • Do gołąbków dodajemy całą wodę z moczenia grzybów, liść laurowy i ziarna ziela, podsmażoną cebulę i prawdziwki. Poza tym wlewamy gorącą wodę – tyle, aby płyn sięgał do 3/4 wysokości gołąbków. Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2 godziny.
  • Po tym czasie odkrywamy pokrywę i zostawiamy kiszeniaki dalej w piecu. W garnuszku mieszamy śmietanę z mąką i wlewamy do gołąbków. Mieszamy z pozostałym płynem i zamykamy piekarnik na 20 minut.
  • Kiszeniaki łemkowskie podajemy polane sosem grzybowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gołąbki inne niż zwykle. Przepis na łemkowskie kiszeniaki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj