Gołąbki inne niż zwykle. Przepis na łemkowskie kiszeniaki
W czasach, kiedy możliwość podróżowania jest mocno ograniczona warto odbywać podróże we własnej kuchni. Chodzi oczywiście o podróże kulinarne. Regionalna kuchnia jest pełna wspaniałych smaków. Jednym z przykładów mogą być łemkowskie gołąbki w liściach kiszonej kapusty. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 główka kapusty kiszonej w całości
- 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 200 g mielonej łopatki jagnięcej (lub baraniej)
- 100 g suszonych podgrzybków
- 3 żółte cebule
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 1 łyżka smalcu gęsiego
- liść laurowy, ziele angielskie
Dodatkowo:
- 30 g suszonych prawdziwków
- 50 g masła
- 1 cebula
- 100 ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki mąki
- Grzyby płuczemy i oddzielnie zalewamy wodą. Odstawiamy. Ukiszoną główkę kapusty wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i wolno gotujemy przez 20 minut. Wodę odlewamy, a kapustę wykładamy na talerz do ostygnięcia.
- Robimy farsz. Do miski wkładamy ugotowane kasze i zmielone mięso jagnięce. Podgrzybki odciskamy z wody (wodę zostawiamy) i siekamy. Cebule obieramy, drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, wkładamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. Na koniec dodajemy posiekane grzyby i razem smażymy jeszcze minutę.
- Kiedy przestygnie, dodajemy do kaszy i mięsa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy też mielone ziele angielskie i dodajemy jajko. Wyrabiamy na jednolitą masę.
- Z kapusty odcinamy stopniowo liście i wycinamy z nich twardy głąb. Na każdy liść układamy porcje farszu i ciasno zwijamy w kształt gołąbka. Układamy w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.
- Na patelnię wkładamy masło, posiekaną cebulę i wymoczone, odciśnięte prawdziwki. Podsmażamy na małym ogniu.
- Do gołąbków dodajemy całą wodę z moczenia grzybów, liść laurowy i ziarna ziela, podsmażoną cebulę i prawdziwki. Poza tym wlewamy gorącą wodę – tyle, aby płyn sięgał do 3/4 wysokości gołąbków. Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2 godziny.
- Po tym czasie odkrywamy pokrywę i zostawiamy kiszeniaki dalej w piecu. W garnuszku mieszamy śmietanę z mąką i wlewamy do gołąbków. Mieszamy z pozostałym płynem i zamykamy piekarnik na 20 minut.
- Kiszeniaki łemkowskie podajemy polane sosem grzybowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze