Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad
"Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i uduszona w maślano-orzechowym sosie. Do przygotowania tego sosu użyłam masła orzechowego, które bardzo lubię. Od dawna przymierzałam się do zrobienia mięsa z jego dodatkiem. Kiedy jednak w końcu zrobiłam, to - uwierzcie - w ciągu tygodnia robiłam je 3 razy!" - zachwyca się Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 większe piersi z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 5 większych ząbków czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 100 g masła
- 5-6 łyżek masła orzechowego
Kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na głębszej patelni lub w rondlu stopić połowę masła i na średnim ogniu udusić cebulę i czosnek. Nie powinny się przysmażyć, lecz jedynie zeszklić. Dodać kurczaka i mieszając udusić razem, podlać wodą w razie potrzeby. Pod koniec duszenia dodać masło orzechowe i resztę masła - dobrze wymieszać. Można dodać więcej wody lub odrobinę słodkiej śmietanki, jeśli ktoś lubi potrawy z większą ilością sosu. Danie podawać z ryżem i dowolnymi, ulubionymi dodatkami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze