Trwa ładowanie...
d3ohh94
d3ohh94

Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

Przepis

"Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i uduszona w maślano-orzechowym sosie. Do przygotowania tego sosu użyłam masła orzechowego, które bardzo lubię. Od dawna przymierzałam się do zrobienia mięsa z jego dodatkiem. Kiedy jednak w końcu zrobiłam, to - uwierzcie - w ciągu tygodnia robiłam je 3 razy!" - zachwyca się Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking".

3.0
(2 głosy)
Oceń:
d3ohh94
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Dailycooking
Składniki
  • 2 większe piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 5 większych ząbków czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 100 g masła
  • 5-6 łyżek masła orzechowego
Przepis

Kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na głębszej patelni lub w rondlu stopić połowę masła i na średnim ogniu udusić cebulę i czosnek. Nie powinny się przysmażyć, lecz jedynie zeszklić. Dodać kurczaka i mieszając udusić razem, podlać wodą w razie potrzeby. Pod koniec duszenia dodać masło orzechowe i resztę masła - dobrze wymieszać. Można dodać więcej wody lub odrobinę słodkiej śmietanki, jeśli ktoś lubi potrawy z większą ilością sosu. Danie podawać z ryżem i dowolnymi, ulubionymi dodatkami.

Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3ohh94

Podziel się opinią

6
3
Share
d3ohh94
d3ohh94
d3ohh94
d3ohh94
d3ohh94