Trwa ładowanie...
d1zbke4
27-08-2019 14:28

Sos paprykowo-pomidorowy z pietruszką

Przepis

- Kolorowe papryki, pomidory oraz cebule – to one rozgościły się już na stoiskach targowych. Jeśli masz ich większą ilość, z łatwością możesz przygotować pyszny sos, który można podać jak ja, z makaronem lub kaszą czy ryżem. Jeśli podgotujesz go trochę dłużej, tak żeby nadmiar wody z sosu wyparował, powstanie pyszna pasta kanapkowa - przekonuje Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".

d1zbke4
4.8
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
O Pietruszka
Źródło: O Pietruszka
Składniki

Składniki na sos dla 2-3 osób:

  • 2 papryki – żółta i czerwona
  • 4 dojrzałe, najlepiej malinowe pomidory
  • 2 małe cebule – może być żółta i czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • łyżeczka miodu lub innego słodzidła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół szklanki wody
  • (opcjonalnie) pół ostrej papryczki – w zależności od ostrości i upodobania

Do podania:

  • 20-30 gram sera parmezan
  • przyprawa z suszonymi pomidorami
  • listki świeżego oregano lub pietruszki
Przepis

Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż na patelni. Dodaj czosnek, podsmaż chwilę. Dodaj pokrojone w paski papryki, dodaj szczyptę soli, pieprzu i wędzoną paprykę, podduś prze chwilę. (Możesz dodać pół lub więcej/mniej drobno pokrojonej, ostrej papryczki chili lub innej odmiany). Dodaj pokrojone w większą kostkę pomidory, ocet balsamiczny, miód i pół szklanki wody. Gotuj około 10-15 minut pod przykryciem a następnie około 20 minut bez przykrycia, aż większość wody odparuje. Pokrój drobno natkę pietruszki i dodaj ją pod koniec gotowania. Połącz gotowy sos z makaronem, ryżem lub kaszą. Podaj ze startym parmezanem, przyprawą z suszonymi pomidorami i listkami oregano lub pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sos paprykowo-pomidorowy z pietruszką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
Więcej tematów
d1zbke4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj