Sos paprykowo-pomidorowy z pietruszką
- Kolorowe papryki, pomidory oraz cebule – to one rozgościły się już na stoiskach targowych. Jeśli masz ich większą ilość, z łatwością możesz przygotować pyszny sos, który można podać jak ja, z makaronem lub kaszą czy ryżem. Jeśli podgotujesz go trochę dłużej, tak żeby nadmiar wody z sosu wyparował, powstanie pyszna pasta kanapkowa - przekonuje Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Składniki na sos dla 2-3 osób:
- 2 papryki – żółta i czerwona
- 4 dojrzałe, najlepiej malinowe pomidory
- 2 małe cebule – może być żółta i czerwona
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
- łyżeczka miodu lub innego słodzidła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół szklanki wody
- (opcjonalnie) pół ostrej papryczki – w zależności od ostrości i upodobania
Do podania:
- 20-30 gram sera parmezan
- przyprawa z suszonymi pomidorami
- listki świeżego oregano lub pietruszki
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż na patelni. Dodaj czosnek, podsmaż chwilę. Dodaj pokrojone w paski papryki, dodaj szczyptę soli, pieprzu i wędzoną paprykę, podduś prze chwilę. (Możesz dodać pół lub więcej/mniej drobno pokrojonej, ostrej papryczki chili lub innej odmiany). Dodaj pokrojone w większą kostkę pomidory, ocet balsamiczny, miód i pół szklanki wody. Gotuj około 10-15 minut pod przykryciem a następnie około 20 minut bez przykrycia, aż większość wody odparuje. Pokrój drobno natkę pietruszki i dodaj ją pod koniec gotowania. Połącz gotowy sos z makaronem, ryżem lub kaszą. Podaj ze startym parmezanem, przyprawą z suszonymi pomidorami i listkami oregano lub pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze