Chrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Zioła na talerzu
Podziel się

Fast food w zdrowej domowej wersji. Tomasz Jakubiak poleca chrupiącą pitę z kurczakiem i ziołowymi dodatkami. Będzie pysznie!

Składniki
  • 4 szt. pieczywa pita, okrągłego lub podłużnego
  • 1 pierś z kurczaka
  • suche przyprawy do marynaty (po łyżeczce): kmin rzymski, papryka słodka, sól, pieprz, cynamon
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 doniczki bazylii tajskiej
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 doniczki bazylii tajskiej
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka wasabi z tubki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól i pieprz
  • 1/4 doniczki świeżej kolendry
  • 4 duże łyżki jogurtu greckiego gęstego
Przepis

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Suche przyprawy zmiksuj z oliwą i tajską bazylią. Dokładnie w marynacie wymieszaj kuraka i odstaw na minimum godzinę. Potem go usmaż. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka i wymieszaj z posiekaną resztą bazylii. Majonez wymieszaj z wasabi i sokiem. Dopraw solą i pieprzem. Pomidora pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z sokiem i posiekaną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem. Pitę lekko natrzyj wodą i obsmaż na suchej patelni, aż lekko spuchnie. Rozetnij ją i wsadź warstwowo wszystkie dodatki.

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu".

Zioła na talerzu
Podziel się
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne