Chrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka
Fast food w zdrowej domowej wersji. Tomasz Jakubiak poleca chrupiącą pitę z kurczakiem i ziołowymi dodatkami. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 szt. pieczywa pita, okrągłego lub podłużnego
- 1 pierś z kurczaka
- suche przyprawy do marynaty (po łyżeczce): kmin rzymski, papryka słodka, sól, pieprz, cynamon
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 doniczki bazylii tajskiej
- 2 czerwone cebule
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka wasabi z tubki
- sól i pieprz
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 pomidory malinowe
- sól i pieprz
- 1/4 doniczki świeżej kolendry
- 4 duże łyżki jogurtu greckiego gęstego
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Suche przyprawy zmiksuj z oliwą i tajską bazylią. Dokładnie w marynacie wymieszaj kuraka i odstaw na minimum godzinę. Potem go usmaż. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka i wymieszaj z posiekaną resztą bazylii. Majonez wymieszaj z wasabi i sokiem. Dopraw solą i pieprzem. Pomidora pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z sokiem i posiekaną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem. Pitę lekko natrzyj wodą i obsmaż na suchej patelni, aż lekko spuchnie. Rozetnij ją i wsadź warstwowo wszystkie dodatki.
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze