Chrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka

Fast food w zdrowej domowej wersji. Tomasz Jakubiak poleca chrupiącą pitę z kurczakiem i ziołowymi dodatkami. Będzie pysznie!

Chrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza JakubiakaChrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 szt. pieczywa pita, okrągłego lub podłużnego
  • 1 pierś z kurczaka
  • suche przyprawy do marynaty (po łyżeczce): kmin rzymski, papryka słodka, sól, pieprz, cynamon
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 doniczki bazylii tajskiej
  • 2 czerwone cebule
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka wasabi z tubki
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 pomidory malinowe
  • sól i pieprz
  • 1/4 doniczki świeżej kolendry
  • 4 duże łyżki jogurtu greckiego gęstego

Przepis

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Suche przyprawy zmiksuj z oliwą i tajską bazylią. Dokładnie w marynacie wymieszaj kuraka i odstaw na minimum godzinę. Potem go usmaż. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka i wymieszaj z posiekaną resztą bazylii. Majonez wymieszaj z wasabi i sokiem. Dopraw solą i pieprzem. Pomidora pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z sokiem i posiekaną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem. Pitę lekko natrzyj wodą i obsmaż na suchej patelni, aż lekko spuchnie. Rozetnij ją i wsadź warstwowo wszystkie dodatki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja