Chrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka

Fast food w zdrowej domowej wersji. Tomasz Jakubiak poleca chrupiącą pitę z kurczakiem i ziołowymi dodatkami. Będzie pysznie!

Chrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza JakubiakaChrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 szt. pieczywa pita, okrągłego lub podłużnego
  • 1 pierś z kurczaka
  • suche przyprawy do marynaty (po łyżeczce): kmin rzymski, papryka słodka, sól, pieprz, cynamon
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 doniczki bazylii tajskiej
  • 2 czerwone cebule
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka wasabi z tubki
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 pomidory malinowe
  • sól i pieprz
  • 1/4 doniczki świeżej kolendry
  • 4 duże łyżki jogurtu greckiego gęstego

Przepis

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Suche przyprawy zmiksuj z oliwą i tajską bazylią. Dokładnie w marynacie wymieszaj kuraka i odstaw na minimum godzinę. Potem go usmaż. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka i wymieszaj z posiekaną resztą bazylii. Majonez wymieszaj z wasabi i sokiem. Dopraw solą i pieprzem. Pomidora pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z sokiem i posiekaną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem. Pitę lekko natrzyj wodą i obsmaż na suchej patelni, aż lekko spuchnie. Rozetnij ją i wsadź warstwowo wszystkie dodatki.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯