Zapiekane ravioli. Obiad we włoskim stylu
"Ravioli są moimi ulubionymi pierożkami. Można je podawać na wiele sposobów. Dzisiaj szybkie danie dla zapracowanych. Lekkie i bardzo smaczne" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 400 g ravioli z mięsem
- 3-4 pomidory
- kilka łyżek oliwy
- 1 łyżka oregano
- papryka słodka mielona
- pieprz, sól
- 200 g sera gorgonzola
- 150 ml śmietanki kremówki
2-3 łyżki oliwy wymieszać z oregano, odrobiną soli i pieprzu. Pomidory pokroić w plasterki, polać przygotowaną oliwą. Ravioli ugotować według przepisu na opakowaniu. Foremkę posmarować cienką warstwą oleju. Ułożyć na dnie plastry pomidorów. Przykryć pierożkami. Ser gorgonzola rozpuścić w śmietanie, podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie jednolity sos. Doprawić odrobiną pieprzu. Polać przygotowaną zapiekankę. Wierzch posypać delikatnie papryką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut. Podawać na ciepło, można każdą porcję dodatkowo polać sosem z gorgonzoli, posypać zieleniną.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze