Krem z pieczonych pomidorów z czosnkiem i karmelizowaną cebulą
- Ten krem z pomidorów należy do moich ulubionych smaków. Mogłabym go jeść codziennie, od rana do wieczora – i w pomidorowym sezonie prawie tak jest! - zachwyca się Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
pieczone pomidory z czosnkiem:
- 2 kg pomidorów malinowych lub San Marzano
- 8 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól morska i pieprz
karmelizowana cebula:
- 1/2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 żółte cebule, pokrojone na plastry
zupa:
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- świeże liście bazylii
- sól morska i pieprz do smaku
dodatki opcjonalnie:
- mleko kokosowe
- crème fraîche
- parmezan
- masło
Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Umyte pomidory pokrój na połówki i ułóż na blasze, obok umieść obrane ząbki czosnku i skrop 3 łyżkami oliwy. Posyp solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 40-45 minut.
Podczas pieczenia pomidorów zrób karmelizowaną cebulę: do dużego garnka wlej oliwę i postaw go na średnim ogniu. Dodaj plastry cebuli i wymieszaj z oliwą. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż całkowicie się skarmelizują i nabiorą złotego koloru. Zajmuje to około 20 minut.
Kiedy pomidory i czosnek się upieką, zostaw je do ostygnięcia na 10 minut, a następnie przełóż do blendera i zmiksuj, aż będą jednolite. Następnie dodaj karmelizowane cebule i ponownie zmiksuj.
Przelej krem z powrotem do garnka, postaw na małym ogniu i wlej bulion, dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz także dodać dowolne dodatki wymienione w składnikach. Odstaw zupę na 10 minut i przed podaniem udekoruj ją świeżą bazylią.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze