Trwa ładowanie...
d1zbke4
02-10-2019 12:11

Krem z pieczonych pomidorów z czosnkiem i karmelizowaną cebulą

Przepis

- Ten krem z pomidorów należy do moich ulubionych smaków. Mogłabym go jeść codziennie, od rana do wieczora – i w pomidorowym sezonie prawie tak jest! - zachwyca się Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami".

d1zbke4
5.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki

pieczone pomidory z czosnkiem:

  • 2 kg pomidorów malinowych lub San Marzano
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól morska i pieprz

karmelizowana cebula:

  • 1/2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 żółte cebule, pokrojone na plastry

zupa:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • świeże liście bazylii
  • sól morska i pieprz do smaku

dodatki opcjonalnie:

  • mleko kokosowe
  • crème fraîche
  • parmezan
  • masło
Przepis

Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Umyte pomidory pokrój na połówki i ułóż na blasze, obok umieść obrane ząbki czosnku i skrop 3 łyżkami oliwy. Posyp solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 40-45 minut.

Podczas pieczenia pomidorów zrób karmelizowaną cebulę: do dużego garnka wlej oliwę i postaw go na średnim ogniu. Dodaj plastry cebuli i wymieszaj z oliwą. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż całkowicie się skarmelizują i nabiorą złotego koloru. Zajmuje to około 20 minut.

Kiedy pomidory i czosnek się upieką, zostaw je do ostygnięcia na 10 minut, a następnie przełóż do blendera i zmiksuj, aż będą jednolite. Następnie dodaj karmelizowane cebule i ponownie zmiksuj.

Przelej krem z powrotem do garnka, postaw na małym ogniu i wlej bulion, dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz także dodać dowolne dodatki wymienione w składnikach. Odstaw zupę na 10 minut i przed podaniem udekoruj ją świeżą bazylią.

Krem z pieczonych pomidorów z czosnkiem i karmelizowaną cebulą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
Więcej tematów
d1zbke4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj