Cukinia faszerowana pełnoziarnistym kuskusem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i mozzarellą
Krążki cukinii wypełnione pełnoziarnistym kuskusem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i mozzarellą. W wersji wegańskiej bez mozzarelli, ale ze słonecznikiem. Pomysł na ten pyszny obiad pochodzi z bloga "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 średnie cukinie
- 50 g kuskusu pełnoziarnistego
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 10 niewielkich pieczarek
- cebula dymka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kulka mozzarelli light
- sól i pieprz do smaku
Cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić każdą w poprzek na sześć części. Każdy krążek wydrążyć od góry, ale nie na wylot, tylko tak, żeby na dole zostało trochę miąższu. Cukinie można pokroić także wzdłuż i wydrążyć je na kształt łódek, do których powędruje farsz..
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem (zgodnie z przepisem na opakowaniu), przykryć spodkiem i odstawić na chwilę. W tym czasie na oleju z suszonych pomidorów podsmażyć posiekaną dymkę, dodać pieczarki i chwilę dusić. Suszone pomidory posiekać dosyć drobno. Kaszę wymieszać z podsmażonymi pieczarkami i dymką, suszonymi pomidorami oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cukiniowe krążki wypełnić przygotowanym farszem. Z wierzchu posypać tartą mozzarellą. Faszerowane cukinie zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzanie góra – dół). Wyjąć z piekarnika i od razu podawać.
Zobacz też przepis na rozgrzewającą zupę z jarmużu
src="https://d.wpimg.pl/1823067419-1711342361/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze