Makaron z pieczoną papryką i domowym pesto ziołowym. Szybki patent na obiad

Nie masz pomysłu na obiad? Ugotuj ulubiony makaron i połącz go z aromatyczną pieczoną papryką. Będzie smacznie, szybko i lekko.

Makaron z pieczoną papryką i domowym pesto ziołowym. Szybki patent na obiadMakaron z pieczoną papryką i domowym pesto ziołowym. Szybki patent na obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 porcje ulubionego makaronu
  • półtorej papryki
  • 2 pęczki bazylii
  • pół pęczka oregano
  • półtorej łyżki soku z cytryny
  • 2 cm papryczki chilli
  • ser długo dojrzewający
  • oliwę
  • sól i pieprz
  • szczyptę cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do pieczenia

Przepis

Paprykę umyj i pokrój w cienkie plastry. Połóż na papierze do pieczenia. Skrop olejem, posyp solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 200 stopni, aż lekko sczernieje i zmięknie. W mikserze umieść bazylię i oregano. Dodaj 1,5 łyżki startego sera, sok z cytryny, obrany czosnek, sól, pieprz i chilli. Dolej tyle oliwy, aby pesto miało konsystencję gęstego sosu. Do gotującego makaronu dodaj pół łyżki soli. Makaron podawaj z domowym pesto, świeżą bazylią, oregano, startym serem długo dojrzewającym i papryką.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości