Makaron z pieczoną papryką i domowym pesto ziołowym. Szybki patent na obiad
Nie masz pomysłu na obiad? Ugotuj ulubiony makaron i połącz go z aromatyczną pieczoną papryką. Będzie smacznie, szybko i lekko.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 porcje ulubionego makaronu
- półtorej papryki
- 2 pęczki bazylii
- pół pęczka oregano
- półtorej łyżki soku z cytryny
- 2 cm papryczki chilli
- ser długo dojrzewający
- oliwę
- sól i pieprz
- szczyptę cukru
- 1 ząbek czosnku
- olej do pieczenia
Paprykę umyj i pokrój w cienkie plastry. Połóż na papierze do pieczenia. Skrop olejem, posyp solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 200 stopni, aż lekko sczernieje i zmięknie. W mikserze umieść bazylię i oregano. Dodaj 1,5 łyżki startego sera, sok z cytryny, obrany czosnek, sól, pieprz i chilli. Dolej tyle oliwy, aby pesto miało konsystencję gęstego sosu. Do gotującego makaronu dodaj pół łyżki soli. Makaron podawaj z domowym pesto, świeżą bazylią, oregano, startym serem długo dojrzewającym i papryką.
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu".
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze