Kapusta pekińska
Kapusta pekińska, nazywana czasami po prostu pekinką, to warzywo, które przywędrowało do nas z Chin. Jest pyszna, łatwo dostępna i naprawdę zdrowa.
Kapusta pekińska to warzywo, które nie ma długiej tradycji w polskiej gastronomii. Popularna dziś pekinka przywędrowała do Europy z Chin dopiero w latach 50. XX wieku, a w Polsce zaczęła się pojawiać dopiero w latach 90. Szybko jednak zdobyła swoich wiernych fanów. Aktualnie z kapusty pekińskiej robi się wiele sałatek, surówek i dań głównych. Dodatkowo możemy ją ukisić czy po prostu dodać jej świeże liście do kanapek. Warto po nią sięgać również ze względu na jej właściwości prozdrowotne.
Kapusta pekińska – dlaczego warto jeść
Dietetycy bardzo często podkreślają właściwości zdrowotne roślin z rodziny kapusiowatych, a kapusta pekińska nie jest żadnym wyjątkiem. Jej liście są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. W 100 gramach kapusty pekińskiej jest aż 45 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. A to tylko początek. W zielonych liściach znajdziemy również witaminy A, B, E, K i U.
Kapusta pekińska jest także źródłem wielu składników mineralnych. Jest bogata w wapń, fosfor, magnez, wapń, potas, selen, sód i żelazo. Co więcej, badania wykazują, że zawarte w liściach kapusty pekińskiej przeciwutleniacze mogą uchronić nas przed zachorowaniem na raka piersi, prostaty i jelita grubego.
Po kapustę pekińską powinny sięgać osoby, które chcą zadbać o wzrok, skórę oraz układ krwionośny. Dodatkowo jej spożywanie zaleca się tym, którzy chcą zbudować lub poprawić odporność swojego organizmu.
Kapusta pekińska – wykorzystanie w kuchni
Kapusta pekińska wykorzystywana jest w kuchniach z całego świata. W Polsce najczęściej wykonuje się sałatkę z jej posiekanych liści. Wtedy to zielone warzywo występuje w towarzystwie papryki, cebuli, marchewki, ogórka i kukurydzy. Kapustę pekińską możemy również ukisić z marchewką, czosnkiem, imbirem i cebulą. Smak takiej surówki będzie bardzo aromatyczny.
Kapustę pekińską często wykorzystuje się również do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej. Zielone liście są składnikiem coraz bardziej popularnego w Polsce ramenu lub znanej w Chinach zupy z woka.