Trwa ładowanie...
d4g9dzy
d4g9dzy

Domowy przecier pomidorowy. Jak go zrobić?

Przepis

Pomidory w sezonie kuszą intensywnym kolorem i cudownym zapachem. Chętnie kładziemy je na kanapki lub dodajemy do sałatek. Ale okazuje się, że pomidory po przetworzeniu i obróbce są równie smaczne, co wartościowe. Najważniejszą substancją zawartą w przecierze pomidorowym jest likopen, antyoksydant, który w przetworach jest jeszcze lepiej przyswajalny. Domowy przecier pomidorowy przyda się do zup, sosów, gulaszu czy bigosu.

3.7
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Domowy przecier pomidorowy. Jak go zrobić?
Getty Images
Składniki
Przepis
  • Pomidory umyć, wykroić twarde środki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem.
  • Gotować do momentu, aż pomidory się rozpadną. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek.
  • Wlać z powrotem do garnka, dodać sól, cukier i pieprz.
  • Gotować 3-4 godziny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru), co jakiś czas mieszając.
  • Rozlać do czystych i suchych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Przepis dodał użytkownik KuchniaGosi

Domowy przecier pomidorowy. Jak go zrobić?
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d4g9dzy
d4g9dzy
d4g9dzy
d4g9dzy
d4g9dzy