Domowy przecier pomidorowy. Jak go zrobić?
Pomidory w sezonie kuszą intensywnym kolorem i cudownym zapachem. Chętnie kładziemy je na kanapki lub dodajemy do sałatek. Ale okazuje się, że pomidory po przetworzeniu i obróbce są równie smaczne, co wartościowe. Najważniejszą substancją zawartą w przecierze pomidorowym jest likopen, antyoksydant, który w przetworach jest jeszcze lepiej przyswajalny. Domowy przecier pomidorowy przyda się do zup, sosów, gulaszu czy bigosu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- Pomidory umyć, wykroić twarde środki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem.
- Gotować do momentu, aż pomidory się rozpadną. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek.
- Wlać z powrotem do garnka, dodać sól, cukier i pieprz.
- Gotować 3-4 godziny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru), co jakiś czas mieszając.
- Rozlać do czystych i suchych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Przepis dodał użytkownik KuchniaGosi
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze