WP

Caponata. Sycylijski sposób na obiad - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

Caponata to danie kuchni sycylijskiej, w którym główną rolę odgrywają bakłażany i pomidory. Ten jarski gulasz przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom, ale także miłośnikom jednogarnkowych, prostych w przygotowaniu potraw. Nie znacie caponaty? Już dziś wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się za co kochają ją Sycylijczycy.

Składniki
  • 2 bakłażany
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • czarne oliwki
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • cukier
  • bazylia
  • natka pietruszki
Przepis

Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy je na oliwie z oliwek. Oddzielnie dusimy z odrobiną octu pokrojoną cebulę, seler naciowy oraz czosnek. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę cukru, sól oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy oliwki, kapary i pokrojone na paski usmażone wcześniej bakłażany. Dusimy przez 10 minut. Podajemy ze świeżą bazylią i natką pietruszki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP