Caponata. Sycylijski sposób na obiad
Caponata to danie kuchni sycylijskiej, w którym główną rolę odgrywają bakłażany i pomidory. Ten jarski gulasz przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom, ale także miłośnikom jednogarnkowych, prostych w przygotowaniu potraw. Nie znacie caponaty? Już dziś wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się za co kochają ją Sycylijczycy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 bakłażany
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku
- czarne oliwki
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
- cukier
- bazylia
- natka pietruszki
Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy je na oliwie z oliwek. Oddzielnie dusimy z odrobiną octu pokrojoną cebulę, seler naciowy oraz czosnek. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę cukru, sól oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy oliwki, kapary i pokrojone na paski usmażone wcześniej bakłażany. Dusimy przez 10 minut. Podajemy ze świeżą bazylią i natką pietruszki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze