Trwa ładowanie...
d30yyik
Luiza Nowak

Caponata. Sycylijski sposób na obiad

Przepis

Caponata to danie kuchni sycylijskiej, w którym główną rolę odgrywają bakłażany i pomidory. Ten jarski gulasz przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom, ale także miłośnikom jednogarnkowych, prostych w przygotowaniu potraw. Nie znacie caponaty? Już dziś wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się za co kochają ją Sycylijczycy.

d30yyik
3.1
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 bakłażany
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • czarne oliwki
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • cukier
  • bazylia
  • natka pietruszki
Przepis

Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy je na oliwie z oliwek. Oddzielnie dusimy z odrobiną octu pokrojoną cebulę, seler naciowy oraz czosnek. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę cukru, sól oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy oliwki, kapary i pokrojone na paski usmażone wcześniej bakłażany. Dusimy przez 10 minut. Podajemy ze świeżą bazylią i natką pietruszki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Caponata. Sycylijski sposób na obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

32
14
Share
d30yyik

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30yyik
d30yyik
d30yyik
d30yyik
Więcej tematów
d30yyik