Domowy pasztet na kanapki
Przepis
Jak upiec idealny pasztet? Charakter pasztetu zależy od rodzaju i jakości użytego mięsa. Klasycznie wykorzystuje się wieprzowinę, drób, wołowinę i cielęcinę. Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki. Przepis na doskonały pasztet dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 400 g boczku surowego
- 400 g wątroby drobiowej
- 400 g udek kurczaka
- 10 g grzybów suszonych
- 1 bułka
- 2 marchewki
- ½ selera
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- ½ ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Przepis
- Łopatkę, boczek, udka, myję i kroję na mniejsze kawałki. Następnie przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Zbieram szumy i dodaję obrane warzywa, marchew, pietruszkę, selera i doprawiam solą.
- Wątrobę również gotuję w osolonej wodzie, ale w osobnym garnku.
- Grzyby moczę w gorącej wodzie. Cebulę obieram i kroję na ćwiartki.
- Mięso po ugotowaniu wyjmuję z rosołu, jedną szklanką rosołu zalewam bułkę i moczę.
- Wszystko mielę maszynką do mielenia mięsa dwa razy, udka, wątrobę, łopatkę, boczek, grzyby, cebulę oraz odciśniętą z rosołu bułkę.
- Następnie wbijam jajko, dodaję przyprawy, zioła prowansalskie, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, wlewam ½ szklanki rosołu i wyrabiam masę mięsną. Przekładam w foremki i piekę 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzę i chłodzę w lodówce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Domowy pasztet na kanapki
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
3
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.