Domowy pasztet na kanapki
Jak upiec idealny pasztet? Charakter pasztetu zależy od rodzaju i jakości użytego mięsa. Klasycznie wykorzystuje się wieprzowinę, drób, wołowinę i cielęcinę. Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki. Przepis na doskonały pasztet dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 400 g boczku surowego
- 400 g wątroby drobiowej
- 400 g udek kurczaka
- 10 g grzybów suszonych
- 1 bułka
- 2 marchewki
- ½ selera
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- ½ ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- Łopatkę, boczek, udka, myję i kroję na mniejsze kawałki. Następnie przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Zbieram szumy i dodaję obrane warzywa, marchew, pietruszkę, selera i doprawiam solą.
- Wątrobę również gotuję w osolonej wodzie, ale w osobnym garnku.
- Grzyby moczę w gorącej wodzie. Cebulę obieram i kroję na ćwiartki.
- Mięso po ugotowaniu wyjmuję z rosołu, jedną szklanką rosołu zalewam bułkę i moczę.
- Wszystko mielę maszynką do mielenia mięsa dwa razy, udka, wątrobę, łopatkę, boczek, grzyby, cebulę oraz odciśniętą z rosołu bułkę.
- Następnie wbijam jajko, dodaję przyprawy, zioła prowansalskie, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, wlewam ½ szklanki rosołu i wyrabiam masę mięsną. Przekładam w foremki i piekę 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzę i chłodzę w lodówce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze