Pasztet z wątróbek z grubo mielonym pieprzem
Przygotowanie pasztetu z wątróbek nie jest trudne, a smak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pasztet będzie świetnie komponował się z grzankami i konfiturą z borówek lub żurawiny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1/2 kg wątróbek drobiowych
- 150 g miękkiego masła
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki brandy
- 2 łyżki kolorowego pieprzu: czarnego, zielonego i różowego, grubo mielonego
- sól do smaku
- olej do smażenia
Na patelni o grubym dnie roztapiamy dwie duże łyżki masła i podsmażamy na nim wątróbkę (przez ok. 10 minut, aż zbrązowieje). Odstawiamy do ostygnięcia.
Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie szklista, wlewamy alkohol i podgrzewamy, aż odparuje. Dodajemy śmietankę i tymianek, podgrzewamy, aż śmietanka zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia.
Wątróbkę i cebulę przekładamy do malaksera, miksujemy na gładką masę. Solimy masę. Dodajemy pozostałą część masła, mieszamy. Przekładamy masę do kokilek, posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze