Pasztet z wątróbek z grubo mielonym pieprzem
Przygotowanie pasztetu z wątróbek nie jest trudne, a smak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pasztet będzie świetnie komponował się z grzankami i konfiturą z borówek lub żurawiny.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1/2 kg wątróbek drobiowych
- 150 g miękkiego masła
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki brandy
- 2 łyżki kolorowego pieprzu: czarnego, zielonego i różowego, grubo mielonego
- sól do smaku
- olej do smażenia
Przepis
Na patelni o grubym dnie roztapiamy dwie duże łyżki masła i podsmażamy na nim wątróbkę (przez ok. 10 minut, aż zbrązowieje). Odstawiamy do ostygnięcia.
Przepis
Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie szklista, wlewamy alkohol i podgrzewamy, aż odparuje. Dodajemy śmietankę i tymianek, podgrzewamy, aż śmietanka zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia.
Przepis
Wątróbkę i cebulę przekładamy do malaksera, miksujemy na gładką masę. Solimy masę. Dodajemy pozostałą część masła, mieszamy. Przekładamy masę do kokilek, posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.