Pasztet z wątróbek z grubo mielonym pieprzem

Przygotowanie pasztetu z wątróbek nie jest trudne, a smak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pasztet będzie świetnie komponował się z grzankami i konfiturą z borówek lub żurawiny.

Pasztet z wątróbek z grubo mielonym pieprzemPasztet z wątróbek z grubo mielonym pieprzem

Składniki

  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki brandy
  • 2 łyżki kolorowego pieprzu: czarnego, zielonego i różowego, grubo mielonego
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

Na patelni o grubym dnie roztapiamy dwie duże łyżki masła i podsmażamy na nim wątróbkę (przez ok. 10 minut, aż zbrązowieje). Odstawiamy do ostygnięcia.

Przepis

Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie szklista, wlewamy alkohol i podgrzewamy, aż odparuje. Dodajemy śmietankę i tymianek, podgrzewamy, aż śmietanka zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia.

Przepis

Wątróbkę i cebulę przekładamy do malaksera, miksujemy na gładką masę. Solimy masę. Dodajemy pozostałą część masła, mieszamy. Przekładamy masę do kokilek, posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę