Trwa ładowanie...
d1jlnx0
d1jlnx0

Pasztet z wątróbek z grubo mielonym pieprzem

Przepis

Przygotowanie pasztetu z wątróbek nie jest trudne, a smak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pasztet będzie świetnie komponował się z grzankami i konfiturą z borówek lub żurawiny.

4.3
(3 głosy)
Oceń:
d1jlnx0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Pasztet z wątróbek z grubo mielonym pieprzem
Shutterstock
Składniki
  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki brandy
  • 2 łyżki kolorowego pieprzu: czarnego, zielonego i różowego, grubo mielonego
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Przepis

Na patelni o grubym dnie roztapiamy dwie duże łyżki masła i podsmażamy na nim wątróbkę (przez ok. 10 minut, aż zbrązowieje). Odstawiamy do ostygnięcia.

Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie szklista, wlewamy alkohol i podgrzewamy, aż odparuje. Dodajemy śmietankę i tymianek, podgrzewamy, aż śmietanka zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia.

Wątróbkę i cebulę przekładamy do malaksera, miksujemy na gładką masę. Solimy masę. Dodajemy pozostałą część masła, mieszamy. Przekładamy masę do kokilek, posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

d1jlnx0
Pasztet z wątróbek z grubo mielonym pieprzem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0