Trwa ładowanie...
d38ee70
d38ee70

Pasztet z wątróbek z grubo mielonym pieprzem

Przepis

Przygotowanie pasztetu z wątróbek nie jest trudne, a smak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pasztet będzie świetnie komponował się z grzankami i konfiturą z borówek lub żurawiny.

4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Pasztet z wątróbek z grubo mielonym pieprzem
Shutterstock
Składniki
  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki brandy
  • 2 łyżki kolorowego pieprzu: czarnego, zielonego i różowego, grubo mielonego
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Przepis

Na patelni o grubym dnie roztapiamy dwie duże łyżki masła i podsmażamy na nim wątróbkę (przez ok. 10 minut, aż zbrązowieje). Odstawiamy do ostygnięcia.

Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie szklista, wlewamy alkohol i podgrzewamy, aż odparuje. Dodajemy śmietankę i tymianek, podgrzewamy, aż śmietanka zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia.

Wątróbkę i cebulę przekładamy do malaksera, miksujemy na gładką masę. Solimy masę. Dodajemy pozostałą część masła, mieszamy. Przekładamy masę do kokilek, posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Pasztet z wątróbek z grubo mielonym pieprzem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d38ee70
d38ee70
d38ee70
d38ee70
Więcej tematów
d38ee70