Trwa ładowanie...
d2pj29h

Boczek

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Boczek – pojęcie z dziedziny technologii żywności. Oznacza jedną z zasadniczych części półtuszy wieprzowej oraz potrawy z niej wykonywane.

Boczek to część półtuszy wieprzowej. Otrzymuje się go za pomocą cięć z odcinka środkowego tuszy.
Boczek występuje w dwóch odmianach: Boczek wieprzowy z żeberkami oraz boczek wieprzowy bez żeberek.
Boczek to nic innego jak tkanka tłuszczowa przerośnięta mięśniami. Uśredniony skład chemiczny boczku składa się z: wody 36,5 proc., białka 10,1 proc., tłuszczu 53 proc.

Wartości odżywcze boczku w 100 g:
Wartość energetyczna (kcal) 540, tłuszcz 42g, kwasy tłuszczowe nasycone 14 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 4,5 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 19 g, cholesterol 110 mg, sód 1 717 mg, potas 565 mg, węglowodany 1,4 g, błonnik 0 g, cukry 0 g, białko 37 g.

Boczek podawany jest na wiele sposobów. Najczęściej występuję w formie gotowanej, pieczonej lub smażonej. Na polskim rynku króluje w formie wędzonej. W trakcie procesu przetwórczego boczek jest peklowany oraz masowany. Po tym procesie następuje formowanie lub sznurowanie. Kolejny krok to wędzenie i parzenie.

Przepisy

d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
Więcej tematów
d2pj29h

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj