Boczek pieczony na Wielkanoc. Miękki i aromatyczny
Choć boczek to prawdziwa kaloryczna bomba, od czasu do czasu, warto się na niego skusić. Oczywiście najlepszym pomysłem będzie upieczenie boczku w domu z dodatkiem ulubionych przypraw. Ten mięsny mięsny specjał zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Natrzyj boczek przyprawami i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
- Schłodzony boczek zroluj jak baleron (za pomocą sznurka) i zrób na skórce dekoracyjne nacięcia.
- Włóż boczek do brytfanny, podlej wodą i wstaw na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 140 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl