Wątróbka drobiowa w czerwonym winie. Podroby na bogato
Czytelniczka podzieliła się z nami swoim przepisem na wątróbkę. - Jeżeli chcecie zrobić zwyczajną drobiową wątróbkę i podać jak danie w restauracji, to szczerze polecam. Przyrządzona według przepisu, który pochodzi z książki z 1947 roku. Sądzę, że przepis jest nie co starszy. Wtedy pojawiło się oficjalne wydanie natomiast w zapiskach prywatnych istniał dużo wcześniej. Zachęcam do zrobienia i degustacji w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi i znajomymi - pisze pani Ala, która prowadzi także bloga "Gotuj ze mną"
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- wątróbka drobiowa 500 g
- pieczarki pokrojone w paseczki 250 g
- cebula posiekana
- 2-3 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
- kilka łyżek oleju
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypiorek grubo posiekany
- szklanka ryżu ugotowanego według przepisu
Rozpuścić masło na patelni. Włożyć czosnek i cebulę, zeszklić. Następnie dodać kilka łyżek oleju. Pieczarki dusić około 5 minut. Dodać wątróbkę, oprószyć mąką i dusić 10 minut (w razie potrzeby wlać 1-2 oleju). Następnie wlać wino i rosół, wymieszać gotować bez przykrycia na średnim ogniu, około 15 minut. Płyn zredukuje się i sos zgęstnieje. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć gałki z ryżu a dookoła rozłożyć wątróbkę. Posypać szczypiorkiem, podawać koniecznie z czerwonym wytrawnym winem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze