WP
WP

Wątróbka drobiowa w czerwonym winie. Podroby na bogato - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie dziejesie.wp.pl
Podziel się

Czytelniczka podzieliła się z nami swoim przepisem na wątróbkę. - Jeżeli chcecie zrobić zwyczajną drobiową wątróbkę i podać jak danie w restauracji, to szczerze polecam. Przyrządzona według przepisu, który pochodzi z książki z 1947 roku. Sądzę, że przepis jest nie co starszy. Wtedy pojawiło się oficjalne wydanie natomiast w zapiskach prywatnych istniał dużo wcześniej. Zachęcam do zrobienia i degustacji w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi i znajomymi - pisze pani Ala, która prowadzi także bloga "Gotuj ze mną"

Składniki
  • wątróbka drobiowa 500 g
  • pieczarki pokrojone w paseczki 250 g
  • cebula posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • kilka łyżek oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypiorek grubo posiekany
  • szklanka ryżu ugotowanego według przepisu
Przepis

Rozpuścić masło na patelni. Włożyć czosnek i cebulę, zeszklić. Następnie dodać kilka łyżek oleju. Pieczarki dusić około 5 minut. Dodać wątróbkę, oprószyć mąką i dusić 10 minut (w razie potrzeby wlać 1-2 oleju). Następnie wlać wino i rosół, wymieszać gotować bez przykrycia na średnim ogniu, około 15 minut. Płyn zredukuje się i sos zgęstnieje. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.

Na talerzu ułożyć gałki z ryżu a dookoła rozłożyć wątróbkę. Posypać szczypiorkiem, podawać koniecznie z czerwonym wytrawnym winem.

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP