Gulasz wieprzowy z papryką. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Gulasz nie jest tradycyjnym polskim daniem, ale bardzo często pojawia się jako główny posiłek w wielu domach. Ten przepis przypadnie do gustu miłośnikom tej potrawy, bo oprócz wybornego smaku, ma także piękny kolor. To dzięki dodaniu zarówno papryki, jak i pomidorów.
Za oknami już jesień i każdy marzy o zjedzeniu po powrocie do domu sycącego i ciepłego posiłku. Gulasz wieprzowy z papryką i pieprzem z pewnością rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Sycące danie można podać zarówno z ziemniakami, jak i kaszą.
Przygotowanie nie zajmie wiele czasu, bo wymaga jedynie pokrojenia wszystkich składników w kostkę. Warto jednak pamiętać, że potrawa ta wymaga długiego i wolnego gotowania, więc lepiej jest wykonać ją np. po południu poprzedniego dnia, by następnego, cieszyć się z gotowego obiadu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg pokrojonego w kostkę mięsa wieprzowego (3 cm kawałki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g szalotki
- 2 czerwone papryki (plasterki)
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki łagodnej papryki
- 2 łyżeczki kminku
- 400 g pomidorów
- 300 ml wody
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 150 ml kwaśnej śmietany
Rozgrzej patelnię i smaż kawałki mięsa na oliwie z oliwek. Gdy mięso się zarumieni dodaj szalotki i paprykę i smaż razem wszystko razem przez kilka minut. Następnie dodaj czosnek, kminek, pomidory i wodę, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na małym ogniu do czasu, aż mięso stanie się kruche i miękkie.
Po ugotowaniu podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Możesz dodać odrobinę śmietany na wierzch.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze