Pieczony domowy boczek w prostym przepisie
Choć boczek nie należy do najzdrowszych rodzajów mięsa, ma bowiem sporo tłuszczu i kalorii, warto od czasu do czasu się na niego skusić. Miękki i aromatyczny boczek upieczony w domu smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis znajdziecie na blogu "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 1-1,2 kg boczku wieprzowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku (płaskie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- czosnek suszony w płatkach
- rękaw/worek do pieczenia
- Liście laurowe należy pokruszyć.
- Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek.
- Na końcu mięso naszpikować czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki czosnku).
- Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 godz.) w 180 stopniach.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze