Trwa ładowanie...
d2h4iff

Pieczony domowy boczek w prostym przepisie

Przepis

Choć boczek nie należy do najzdrowszych rodzajów mięsa, ma bowiem sporo tłuszczu i kalorii, warto od czasu do czasu się na niego skusić. Miękki i aromatyczny boczek upieczony w domu smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis znajdziecie na blogu "Di bloguje".

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Pieczony domowy boczek w prostym przepisie
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki
  • 1-1,2 kg boczku wieprzowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku (płaskie)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • czosnek suszony w płatkach
  • rękaw/worek do pieczenia
Przepis
  • Liście laurowe należy pokruszyć.
  • Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek.
  • Na końcu mięso naszpikować czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki czosnku).
  • Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 godz.) w 180 stopniach.
Pieczony domowy boczek w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2h4iff

Podziel się opinią

2
Share
d2h4iff
d2h4iff
d2h4iff
d2h4iff
Więcej tematów
d2h4iff