Gorąca sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Świeży szpinak i chrupiący boczek to duet idealny. Taka sałatka smakuje zarówno jako danie główne w towarzystwie chrupiącej bagietki, jak i dodatek do grillowanego czy pieczonego mięsa. Sałatkę można jeszcze wzbogacić o ser feta, pomidorki koktajlowe, pestki słonecznika czy młodą cebulkę.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Oczyścić szpinak z grubych łodyg, wypłukać. Pokroić boczek w małą kosteczkę, usmażyć, odsączyć.
- Wymieszać ocet, cukier, musztardę, sól i pieprz.
- Na tłuszcz z boczku wyłożyć szpinak i mieszając podsmażyć, aż zmięknie.
- Wlać marynatę, dodać boczek, wymieszać i podawać natychmiast, np. do mięsa.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl