Trwa ładowanie...
d1fez8e
d1fez8e

Gorąca sałatka ze szpinakiem i boczkiem

Przepis

Świeży szpinak i chrupiący boczek to duet idealny. Taka sałatka smakuje zarówno jako danie główne w towarzystwie chrupiącej bagietki, jak i dodatek do grillowanego czy pieczonego mięsa. Sałatkę można jeszcze wzbogacić o ser feta, pomidorki koktajlowe, pestki słonecznika czy młodą cebulkę.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
d1fez8e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Gorąca sałatka ze szpinakiem i boczkiem
123RF
Gorąca sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Składniki
  • 500 g szpinaku
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • odrobina musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
Przepis
  • Oczyścić szpinak z grubych łodyg, wypłukać. Pokroić boczek w małą kosteczkę, usmażyć, odsączyć.
  • Wymieszać ocet, cukier, musztardę, sól i pieprz.
  • Na tłuszcz z boczku wyłożyć szpinak i mieszając podsmażyć, aż zmięknie.
  • Wlać marynatę, dodać boczek, wymieszać i podawać natychmiast, np. do mięsa.

Przepis dodał użytkownik bodeta

Gorąca sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1fez8e

Podziel się opinią

Share
d1fez8e
d1fez8e

d1fez8e
d1fez8e
d1fez8e