Trwa ładowanie...
d4mqyy7
d4mqyy7

Kiełbasa ze słoika. Domowy specjał na kanapki

Przepis

Ewa Wachowicz proponuje przepis na domową kiełbasę ze słoika. To doskonała alternatywa dla sklepowych wyrobów. Wystarczy kilka składników by móc cieszyć się pyszną i zdrową wędliną bez polepszaczy smaku, zagęstników i konserwantów.

3.1
(144 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

fot. Grzegorz Kozakiewicz
Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 1½ kg łopatki wieprzowej lub karkówki
  • ½ kg boczku surowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
Przepis

Wieprzowinę i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką.

Dokładnie wyrobić i przełożyć do wyparzonych słoików. Ubić. Między mięsem a wieczkiem zostawić 2-3 cm pustej przestrzeni. Brzegi słoików odtłuścić ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełożyć do garnka. Wlać wodę – tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 1 ½ do 2 godzin.

Można przechowywać przez 3 tygodnie, jednak po otwarciu należy zjeść w ciągu 2 dni.

fot. Grzegorz Kozakiewicz Grzegorz Kozakiewicz
fot. Grzegorz Kozakiewicz (Grzegorz Kozakiewicz)

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kiełbasa ze słoika. Domowy specjał na kanapki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

883
75
Share
d4mqyy7
d4mqyy7
d4mqyy7
d4mqyy7
d4mqyy7