Kiełbasa ze słoika. Domowy specjał na kanapki
Ewa Wachowicz proponuje przepis na domową kiełbasę ze słoika. To doskonała alternatywa dla sklepowych wyrobów. Wystarczy kilka składników by móc cieszyć się pyszną i zdrową wędliną bez polepszaczy smaku, zagęstników i konserwantów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1½ kg łopatki wieprzowej lub karkówki
- ½ kg boczku surowego
- 10 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
Wieprzowinę i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką.
Dokładnie wyrobić i przełożyć do wyparzonych słoików. Ubić. Między mięsem a wieczkiem zostawić 2-3 cm pustej przestrzeni. Brzegi słoików odtłuścić ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełożyć do garnka. Wlać wodę – tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 1 ½ do 2 godzin.
Można przechowywać przez 3 tygodnie, jednak po otwarciu należy zjeść w ciągu 2 dni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze