Trwa ładowanie...
dexnt41
14-11-2018 10:36

Kiełbasa ze słoika. Domowy specjał na kanapki

Przepis

Ewa Wachowicz proponuje przepis na domową kiełbasę ze słoika. To doskonała alternatywa dla sklepowych wyrobów. Wystarczy kilka składników by móc cieszyć się pyszną i zdrową wędliną bez polepszaczy smaku, zagęstników i konserwantów.

dexnt41
4.9
(145 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 1½ kg łopatki wieprzowej lub karkówki
  • ½ kg boczku surowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
Przepis

Wieprzowinę i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką.

Dokładnie wyrobić i przełożyć do wyparzonych słoików. Ubić. Między mięsem a wieczkiem zostawić 2-3 cm pustej przestrzeni. Brzegi słoików odtłuścić ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełożyć do garnka. Wlać wodę – tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 1 ½ do 2 godzin.

Można przechowywać przez 3 tygodnie, jednak po otwarciu należy zjeść w ciągu 2 dni.

fot. Grzegorz Kozakiewicz Grzegorz Kozakiewicz
fot. Grzegorz KozakiewiczŹródło: Grzegorz Kozakiewicz

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kiełbasa ze słoika. Domowy specjał na kanapki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

883
75

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dexnt41
dexnt41
dexnt41
dexnt41
Więcej tematów
dexnt41

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj