Trwa ładowanie...
ycipk-2q925x
ycipk-2q925x

Kiełbasa ze słoika. Domowy specjał na kanapki

Przepis

Ewa Wachowicz proponuje przepis na domową kiełbasę ze słoika. To doskonała alternatywa dla sklepowych wyrobów. Wystarczy kilka składników by móc cieszyć się pyszną i zdrową wędliną bez polepszaczy smaku, zagęstników i konserwantów.

Trwa ładowanie...
ycipk-2q925x
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

fot. Grzegorz Kozakiewicz
Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 1½ kg łopatki wieprzowej lub karkówki
  • ½ kg boczku surowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
Przepis

Wieprzowinę i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką.

Dokładnie wyrobić i przełożyć do wyparzonych słoików. Ubić. Między mięsem a wieczkiem zostawić 2-3 cm pustej przestrzeni. Brzegi słoików odtłuścić ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełożyć do garnka. Wlać wodę – tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 1 ½ do 2 godzin.

Można przechowywać przez 3 tygodnie, jednak po otwarciu należy zjeść w ciągu 2 dni.

fot. Grzegorz Kozakiewicz Grzegorz Kozakiewicz

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kiełbasa ze słoika. Domowy specjał na kanapki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-2q925x

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-2q925x
ycipk-2q925x
ycipk-2q925x
ycipk-2q925x
ycipk-2q925x