Trwa ładowanie...
d3y4qj5
d3y4qj5

Bogracz, czyli gulasz z kociołka. Węgierski klasyk

Przepis

Rozgrzewający, sycący, pyszny. Bogracz to tradycyjna węgierska potrawa. Gęsty gulasz z mięsem i papryką był popularny w PRL-u. Dziś przepis na ten przysmak przypomina autorka bloga "Królestwo garów".

4.2
(13 głosów)
Oceń:
d3y4qj5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Bogracz, czyli gulasz z kociołka. Węgierski klasyk
Królestwo garów
Składniki
  • 1 kg mięsa wołowego – pręga
  • 3-4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • 500 g ziemniaków (sałatkowe, obiadowe się rozgotują i będzie breja)
  • 2 pomidory
  • 3 papryki

Na kluski:

  • 1 jajko
  • mąka
Przepis

Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Cebulę niezbyt drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Paprykę pokroić w kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. W garnku z grubym dnem (jak mamy kociołek... to wiadomo, że lepiej) rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso, przesmażyć. Dodać cebulę, chwilę razem smażyć, dodać rozdrobniony czosnek, paprykę, kminek i majeranek. Przesmażyć. Wlać wodę (tak, aby przykryła mięso), dodać sól i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie, od czasu do czasu dolewając wodę.
Doprawić do smaku szczyptą cukru i pieprzem. Dodać pokrojone warzywa, dolać wodę i gotować do miękkości. Jajko rozbić do miseczki, dodać szczyptę soli i mąkę. Mąki należy dodać tyle, aby zagnieść w miarę twarde ciasto. Posiekać je na desce posypując mąką. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Przełożyć kluski do gotowego gulaszu. Zagotować.

d3y4qj5
Bogracz, czyli gulasz z kociołka. Węgierski klasyk
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

26
4
Share
d3y4qj5
d3y4qj5
d3y4qj5
d3y4qj5
d3y4qj5