Bogracz, czyli gulasz z kociołka. Węgierski klasyk
Rozgrzewający, sycący, pyszny. Bogracz to tradycyjna węgierska potrawa. Gęsty gulasz z mięsem i papryką był popularny w PRL-u. Dziś przepis na ten przysmak przypomina autorka bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg mięsa wołowego – pręga
- 3-4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz
- sól
- 500 g ziemniaków (sałatkowe, obiadowe się rozgotują i będzie breja)
- 2 pomidory
- 3 papryki
Na kluski:
- 1 jajko
- mąka
Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Cebulę niezbyt drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Paprykę pokroić w kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. W garnku z grubym dnem (jak mamy kociołek... to wiadomo, że lepiej) rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso, przesmażyć. Dodać cebulę, chwilę razem smażyć, dodać rozdrobniony czosnek, paprykę, kminek i majeranek. Przesmażyć. Wlać wodę (tak, aby przykryła mięso), dodać sól i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie, od czasu do czasu dolewając wodę.
Doprawić do smaku szczyptą cukru i pieprzem. Dodać pokrojone warzywa, dolać wodę i gotować do miękkości. Jajko rozbić do miseczki, dodać szczyptę soli i mąkę. Mąki należy dodać tyle, aby zagnieść w miarę twarde ciasto. Posiekać je na desce posypując mąką. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Przełożyć kluski do gotowego gulaszu. Zagotować.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze