Trwa ładowanie...
d2etkaq
d2etkaq

Gulasz w sosie śmietanowo-pomidorowym

Przepis

- Gulasz z szynki to bardzo prosta propozycja na szybki obiad, który sprawdzi się na co dzień i od święta. Mięciutkie, chude mięso idealnie komponuje się z delikatnym sosem. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia - zachęca Diana, autorka bloga "Di bloguje".

1.8
(6 głosów)
Oceń:
d2etkaq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Di bloguje
Składniki
  • koło 500 g szynki wieprzowej (można użyć innego mięsa)
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • mąka do obtaczania
  • olej

Dodatkowo:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
  • natka pietruszki/koperek

Ponadto:

  • 3 łyżki śmietany 12-18 proc.
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przepis

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem. Dodać pokrojone marchewki, listki laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki/koperek oraz śmietanę połączoną z koncentratem pomidorowym. Danie doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu.

Gulasz w sosie śmietanowo-pomidorowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
2
Share
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq