Gulasz w sosie śmietanowo-pomidorowym
- Gulasz z szynki to bardzo prosta propozycja na szybki obiad, który sprawdzi się na co dzień i od święta. Mięciutkie, chude mięso idealnie komponuje się z delikatnym sosem. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia - zachęca Diana, autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- koło 500 g szynki wieprzowej (można użyć innego mięsa)
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- mąka do obtaczania
- olej
Dodatkowo:
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 500 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
- natka pietruszki/koperek
Ponadto:
- 3 łyżki śmietany 12-18 proc.
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem. Dodać pokrojone marchewki, listki laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki/koperek oraz śmietanę połączoną z koncentratem pomidorowym. Danie doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze