Trwa ładowanie...
d3fl4hw
23-04-2018 12:36

Klasyczna sałatka ziemniaczana. Niemiecki specjał

Przepis

W sklepach i na bazarach możemy już kupić młode ziemniaki. Najlepiej smakują posypane koperkiem w towarzystwie kwaśnego mleka. Warto jednak pokusić się o przygotowanie klasycznej sałatki ziemniaczanej. Smakuje doskonale, a przepis jest banalny. Można jeść ją solo lub jako dodatek do dania głównego.

d3fl4hw
3.4
(25 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 800 g drobnych młodych ziemniaków
  • 3 drobno posiekane szalotki
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki drobno pokrojonych korniszonów
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • garść posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Przepis

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie oddcedż i odstaw do ostygnięcia. Pokrój ziemniaki na kawałki, wrzuć do miski z posiekanymi szalotkami, kaparami i korniszonami. dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Z oliwy, octu i musztardy przygotuj dressing. Polej nim sałatkę i posyp posiekanym koperkiem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Klasyczna sałatka ziemniaczana. Niemiecki specjał
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

74
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
Więcej tematów
d3fl4hw