Klasyczna sałatka ziemniaczana. Niemiecki specjał
W sklepach i na bazarach możemy już kupić młode ziemniaki. Najlepiej smakują posypane koperkiem w towarzystwie kwaśnego mleka. Warto jednak pokusić się o przygotowanie klasycznej sałatki ziemniaczanej. Smakuje doskonale, a przepis jest banalny. Można jeść ją solo lub jako dodatek do dania głównego.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 800 g drobnych młodych ziemniaków
- 3 drobno posiekane szalotki
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki drobno pokrojonych korniszonów
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka białego octu winnego
- garść posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przepis
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie oddcedż i odstaw do ostygnięcia. Pokrój ziemniaki na kawałki, wrzuć do miski z posiekanymi szalotkami, kaparami i korniszonami. dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Z oliwy, octu i musztardy przygotuj dressing. Polej nim sałatkę i posyp posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl