Klasyczna sałatka ziemniaczana. Niemiecki specjał

W sklepach i na bazarach możemy już kupić młode ziemniaki. Najlepiej smakują posypane koperkiem w towarzystwie kwaśnego mleka. Warto jednak pokusić się o przygotowanie klasycznej sałatki ziemniaczanej. Smakuje doskonale, a przepis jest banalny. Można jeść ją solo lub jako dodatek do dania głównego.

Klasyczna sałatka ziemniaczana. Niemiecki specjałKlasyczna sałatka ziemniaczana. Niemiecki specjał
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g drobnych młodych ziemniaków
  • 3 drobno posiekane szalotki
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki drobno pokrojonych korniszonów
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • garść posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Przepis

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie oddcedż i odstaw do ostygnięcia. Pokrój ziemniaki na kawałki, wrzuć do miski z posiekanymi szalotkami, kaparami i korniszonami. dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Z oliwy, octu i musztardy przygotuj dressing. Polej nim sałatkę i posyp posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji