Klasyczna sałatka ziemniaczana. Niemiecki specjał
W sklepach i na bazarach możemy już kupić młode ziemniaki. Najlepiej smakują posypane koperkiem w towarzystwie kwaśnego mleka. Warto jednak pokusić się o przygotowanie klasycznej sałatki ziemniaczanej. Smakuje doskonale, a przepis jest banalny. Można jeść ją solo lub jako dodatek do dania głównego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 800 g drobnych młodych ziemniaków
- 3 drobno posiekane szalotki
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki drobno pokrojonych korniszonów
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka białego octu winnego
- garść posiekanego koperku
- sól, pieprz
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie oddcedż i odstaw do ostygnięcia. Pokrój ziemniaki na kawałki, wrzuć do miski z posiekanymi szalotkami, kaparami i korniszonami. dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Z oliwy, octu i musztardy przygotuj dressing. Polej nim sałatkę i posyp posiekanym koperkiem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze