Groszkowy makaron w pomidorach z groszkiem i fasolą
Próbowaliście makaronu z zielonego groszku? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości Jest przepyszny. Kasia, autorka bloga "Kwelka gotuje", podaje go w sosie z pomidorów z dodatkiem białej fasoli. Idealny pomysł na obiad dla tych, którzy unikają mięsa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- puszka białej fasoli
- 200 g makaronu z zielonego groszku
- 5 mięsistych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
- garść mrożonego groszku
- pól litra soku pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- kilka suszonych pomidorków
- sól, pieprz
- przyprawa pomidory z ziołami i czosnkiem
- olej kokosowy
W rondlu rozgrzewamy olej koksowy. Dodajmy pokrojoną cebulę i szklimy. Dodajmy starty czosnek i pokrojone suszone pomidory i chwilę smażymy. Dodajemy fasolkę, pokrojone pomidory, sok pomidorowy oraz przyprawy. Dusimy ok. 10 min. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron wrzucamy do rondla z warzywami oraz groszek. Mieszamy i dusimy ok. 5 min. Na koniec doprawiamy do smaku. Danie posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze