Brytyjski przysmak. Frytki z bardzo nietypową nutką
Brytyjczycy lubią smak octu winnego – traktują go jako przyprawę i w ten sposób zajadają z frytkami, choć nie tylko. W tym wydaniu jednak frytki za sprawą zagotowania ziemniaków w octowej marynacie nabierają zupełnie innego aromatu. Z pewnością nie można ich nazwać tradycyjnymi, nudnymi frytkami!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka octu spirytusowego 8 procent
- 1 łyżka soli
- olej roślinny do smażenia
- opcjonalnie: obrany z gałązek, świeży rozmaryn i tymianek, posiekane drobno
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dość grube słupki.
- W garnku zagotować około 2,5 litra wody ze szklanką octu oraz solą.
- Gdy woda zawrze, wrzucić pokrojone ziemniaki i gotować przez 15 minut od ponownego zagotowania zalewy.
- Wyłowić ziemniaki i rozłożyć na papierowym ręczniku, by obeschły i wystygły.
- W dużym garnku rozgrzać olej i wkładać obgotowane frytki w niewielkich porcjach.
- Smażyć przez kilka minut, aż ziemniaki nabiorą intensywnego, złocistego koloru.
- Frytki przełożyć na durszlak lub papierowy ręcznik, obficie oprószyć grubo mieloną solą. Podawać posypane ziołami jako dodatek do dań lub samodzielną przekąskę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze