Brytyjski przysmak. Frytki z bardzo nietypową nutką

Brytyjczycy lubią smak octu winnego – traktują go jako przyprawę i w ten sposób zajadają z frytkami, choć nie tylko. W tym wydaniu jednak frytki za sprawą zagotowania ziemniaków w octowej marynacie nabierają zupełnie innego aromatu. Z pewnością nie można ich nazwać tradycyjnymi, nudnymi frytkami!

Octowe frytkiOctowe frytki
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka octu spirytusowego 8 procent
  • 1 łyżka soli
  • olej roślinny do smażenia
  • opcjonalnie: obrany z gałązek, świeży rozmaryn i tymianek, posiekane drobno

Przepis

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dość grube słupki.
  • W garnku zagotować około 2,5 litra wody ze szklanką octu oraz solą.
  • Gdy woda zawrze, wrzucić pokrojone ziemniaki i gotować przez 15 minut od ponownego zagotowania zalewy.
  • Wyłowić ziemniaki i rozłożyć na papierowym ręczniku, by obeschły i wystygły.
  • W dużym garnku rozgrzać olej i wkładać obgotowane frytki w niewielkich porcjach.
  • Smażyć przez kilka minut, aż ziemniaki nabiorą intensywnego, złocistego koloru.
  • Frytki przełożyć na durszlak lub papierowy ręcznik, obficie oprószyć grubo mieloną solą. Podawać posypane ziołami jako dodatek do dań lub samodzielną przekąskę.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru