Brytyjski przysmak. Frytki z bardzo nietypową nutką
Brytyjczycy lubią smak octu winnego – traktują go jako przyprawę i w ten sposób zajadają z frytkami, choć nie tylko. W tym wydaniu jednak frytki za sprawą zagotowania ziemniaków w octowej marynacie nabierają zupełnie innego aromatu. Z pewnością nie można ich nazwać tradycyjnymi, nudnymi frytkami!
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia angielska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka octu spirytusowego 8 procent
- 1 łyżka soli
- olej roślinny do smażenia
- opcjonalnie: obrany z gałązek, świeży rozmaryn i tymianek, posiekane drobno
Przepis
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dość grube słupki.
- W garnku zagotować około 2,5 litra wody ze szklanką octu oraz solą.
- Gdy woda zawrze, wrzucić pokrojone ziemniaki i gotować przez 15 minut od ponownego zagotowania zalewy.
- Wyłowić ziemniaki i rozłożyć na papierowym ręczniku, by obeschły i wystygły.
- W dużym garnku rozgrzać olej i wkładać obgotowane frytki w niewielkich porcjach.
- Smażyć przez kilka minut, aż ziemniaki nabiorą intensywnego, złocistego koloru.
- Frytki przełożyć na durszlak lub papierowy ręcznik, obficie oprószyć grubo mieloną solą. Podawać posypane ziołami jako dodatek do dań lub samodzielną przekąskę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl