Trwa ładowanie...
d2cnfso
02-04-2019 14:23

Gulasz z serduszek drobiowych. Posmakuje nawet niejadkom

Przepis

Wiele osób krzywi się na samą myśl o podrobach. Jola Caputa popularna blogerka ma jednak świetny przepis na gulasz z drobiowych serduszek. Warto wypróbować.

d2cnfso
5.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Przepisy Joli
Źródło: Przepisy Joli
Składniki
  • 1 kg serduszek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • po ½ łyżeczki majeranku i ostrej czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Purée ziemniaczane:

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 18%
  • ½ łyżeczki soli

Do podania:

  • ćwikła
Przepis

Serduszka umyj, oczyść, przekrój na pół i przełóż do garnka, zalej wodą (ok. 2 cm nad poziomem mięsa). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Serduszka gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 30 min). Po ok. 15 min od momentu zagotowania się wody dołóż do garnka pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklenia. Następnie łyżką cedzakową wybierz z wywaru serduszka wraz z warzywami i przełóż je na patelnię z cebulą. Całość podsmażaj ok. 5 min. Następnie wlej na patelnię 2 chochle wywaru z serduszek i zagotuj. W miseczce wymieszaj mąkę pszenną ze śmietaną, dodaj 3–4 łyżki wywaru z patelni, dokładnie wymieszaj i tak zahartowaną śmietanę wlej na patelnię z serduszkami. Dodaj majeranek, paprykę, sól i pieprz. Całość wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do osolonego wrzątku i ugotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj masło, śmietanę i sól. Całość utłucz na gładkie purée.

Przepis pochodzi z książki "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gulasz z serduszek drobiowych. Posmakuje nawet niejadkom
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

41
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj