Gulasz z serduszek drobiowych. Posmakuje nawet niejadkom
Wiele osób krzywi się na samą myśl o podrobach. Jola Caputa popularna blogerka ma jednak świetny przepis na gulasz z drobiowych serduszek. Warto wypróbować.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg serduszek z kurczaka
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- po ½ łyżeczki majeranku i ostrej czerwonej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Purée ziemniaczane:
- ½ kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 18%
- ½ łyżeczki soli
Do podania:
- ćwikła
Serduszka umyj, oczyść, przekrój na pół i przełóż do garnka, zalej wodą (ok. 2 cm nad poziomem mięsa). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Serduszka gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 30 min). Po ok. 15 min od momentu zagotowania się wody dołóż do garnka pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklenia. Następnie łyżką cedzakową wybierz z wywaru serduszka wraz z warzywami i przełóż je na patelnię z cebulą. Całość podsmażaj ok. 5 min. Następnie wlej na patelnię 2 chochle wywaru z serduszek i zagotuj. W miseczce wymieszaj mąkę pszenną ze śmietaną, dodaj 3–4 łyżki wywaru z patelni, dokładnie wymieszaj i tak zahartowaną śmietanę wlej na patelnię z serduszkami. Dodaj majeranek, paprykę, sól i pieprz. Całość wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do osolonego wrzątku i ugotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj masło, śmietanę i sól. Całość utłucz na gładkie purée.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze